ZETApress

hírportál

Sólyom beszéljen az ötvenedik évfordulón!

Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A kormányfő és a köztársasági elnök közötti rendszeres egyeztetések sorába illeszkedő megbeszélésen az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának méltó megünnepléséről, a hivatalos állami ünnepségsorozat előkészítéséről esett szó.

A kormányfő azt javasolta a megbeszélésen, hogy október 22-én az Operaházban a nemzet egységét leghívebben kifejező köztársasági elnök mondjon ünnepi beszédet. Gyurcsány Ferenc szerint a megemlékezések akkor szolgálhatják igazán a nemzeti összetartozás erősítését, ha a központi ünnepségeken keresztül is az ország minél több polgára érezheti magáénak a forradalom emlékét, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Nagyköveti vizit a Sándor-palotában

Az operaházi ünnepségig több mint két hónap van hátra, de Sólyom László addig sem pihen. Ma reggeltől hat Magyarországon akkreditált új nagykövet megbízólevelét veszi át a Sándor-palotában. 9-kor Rashid Ibraev úr, Kazahsztán kijelölt nagykövete, 9óra 45-kor Carmen Hertz Cádiz úrnő, a Chilei Köztársaság kijelölt nagykövete. fél 11-kor Jelena Kupchyna úrnő, a Belarusz Köztársaság kijelölt nagykövete, 11 óra 15-kor Miko Haljas úr, az Észt Köztársaság kijelölt nagykövete, negyed egykor Hans-Peter Schiff úr, a Németországi Szövetségi Köztársaság kijelölt nagykövete, s végül egy órakor April H. Foley úrnő, az Amerikai Egyesült Államok kijelölt nagykövete teszi tiszteletét, tudtuk meg az államfői sajtóirodától.

Szóljon hozzá!