ZETApress

hírportál

Családvédő otthonteremtés

A családokat védi a Nemzeti Eszközkezelő otthonmentő programja. A Kormány az otthonok védelmében egy teljes körű védelmi rendszert épített ki, amely minden, a hitelválság okozta reális élethelyzetet lefed ? tudtuk meg délelőtt a NET Fehérvári úti székhelyén.

Az egyik leghangsúlyosabb védelmi pont a végtörlesztésen kívül a legnehezebb helyzetbe került hiteladósokat segítő otthonmentő program, amelyet az állami tulajdonú Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működtet ? mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti Eszközkezelő működését bemutató mai sajtótájékoztatón.

Az Otthonvédelmi Akcióterv egyik legfontosabb eleme a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása volt, amely azoknak a rászoruló családoknak nyújt segítséget, akik tartósan képtelenek ingatlanfedezetű hitelüket törleszteni, és nehezen megszerzett otthonukat a hitelező kényszer-értékesítésre kijelölte. A Kormány szándéka szerint egy család sem kerülhet az utcára hitele bedőlése miatt. Az Országgyűlés által december elején elfogadott törvény képes hozzásegíteni a családokat otthonuk megtartásához ? fejtette ki Hegmanné Nemes Sára.

A Nemzeti Eszközkezelő által biztosított konstrukcióban az állami vállalat megvásárolja a meghatározott feltételeknek megfelelő tulajdonostól a lakóingatlant. E konstrukció eredményeként a családok nem vesztik el otthonukat, bérbe vehetik, és így nem kell hitelük bedőlése miatt elhagyniuk azt ? ismertette a Nemzeti Eszközkezelő működési alapelvét az államtitkár.

Hegmanné Nemes Sára elmondta: a program működését szabályozó törvény több részvételi feltételt határoz meg az adós meglévő hitelére és szociális helyzetére vonatkozóan. A bekerülési feltételek a rendszer első időszakának tapasztalatai és a rendelkezésre álló források fényében már akár 2012 második félévében is megváltozhatnak, hogy a program jobban segítse a Kormány otthonvédelmi céljait ? tette hozzá az államtitkár.

A vagyonpolitikáért felelős államtitkár elmondta: az állami vagyon körébe kerülő ingatlanokat nem tervezi hosszú távon megtartani az állam, mivel a program végső célja a biztonságos otthon körülményeinek megteremtése. A bérlővé váló hiteles pénzügyi helyzetének stabilizálódásával kezdeményezheti lakóingatlana visszavásárlását. Az Országgyűlés javaslatára a törvény 2012. január 1-jén lép hatályba, ami lehetővé teszi, hogy a Nemzeti Eszközkezelő otthonmentő programja felkészülten fogadja a 2012 első negyedévében kényszer-értékesítésre kijelölt ingatlanok rendszerbe kerülését is ? húzta alá Hegmanné Nemes Sára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kék szám a hiteleseknek | ZETApress

Szóljon hozzá!