ZETApress

hírportál

Megszámoltuk a népet

Tegnap este véget ért az egy hónapja tartó népszámlálás. A lakosság nagyobb hányada a számlálóbiztosoknak adta át a kitöltött kérdőíveket, míg kisebb részük interneten küldte el adatait. Akik még egyiket sem tették, november 8-ig az önkormányzatok ügyfélszolgálatainál pótolhatják mulasztásukat.

Az adatszolgáltatás megtagadása személyenként ötvenezer forint szabálysértési bírság kiszabását vonhatja maga után, de nem ez volt a cél. A jegyzők csak végső esetben élnek a lehetőséggel, s a lakosság is együttműködő. Így volt ez a saját körzetemben is.

Tíz éve is, meg most is három-három ferencvárosi társasházban végeztem a számlálást, akkor is és idén is 110-120 lakást kellett felkeresnem. Szívesen válaszoltak a nem kötelező kérdésekre is. A nemzetiségi, nyelvi kötődés és a tartós betegség, fogyatékosság bevallása sem jelentett tabutémát. Más volt a helyzet a vallás esetén.

A válaszadók mintegy fele a vallási kötődésre nem kívánt válaszolni. Ez a magánügyem ? mondták, s eszükbe sem jutott, hogy hitük nyílt vállalásának hiánya tulajdonképp hitük tagadását jelenti. Akik megvallotok engem az emberek előtt, azokat én is megvallom a mennyei atyám előtt ? mondta Jézus Krisztus példabeszédében. Ha a földön ezt nem tesszük meg, hogyan merünk odaállni halálunk után az isteni ítélőszék elé?

A vallási kötődés megvallása azt is eredményezi, hogy ettől függ majd az egyházak támogatása az elkövetkező években. Mivel a 2001-es népszámláláson sem vállalták sokan anyaszentegyházukat, így a szociál-liberális kormányok a szükségesnél jóval kevesebb állami támogatást adtak, s a népszámlálási adatokkal érveltek. Kár, hogy a hívek azóta sem tanultak ebből!

Meg vagyok ugyan keresztelve, de nem járok templomba, útálom a papokat, nem akarom, hogy sok pénzt kapjanak ? mondták egyesek. Eszükbe sem jutott, hogy nem a papok miatt kell templomba járni Krisztus követőinek. Minden szakmának van selejtje, lehet, hogy vannak pedofil papok, lehetnek gyerekeik ?balkézről?, de nem mindegyikük ilyen, az egyházat nem velük kell azonosítani! Budapesten és a nagyvárosokban egyébként is könnyen találhatunk olyan templomot, ahová szívesen megyünk, ahol Isten szolgáját is szájtátva hallgathatjuk.

Nem abban a korban élünk, ahol a vallásos embert üldözik. 1990-től szabad vallásgyakorlás van, ezért sem értem az emberek félelmét a kérdőív kitöltésekor. S ha kéne is félnünk, ha üldöznének is érte minket, akkor sem szabadna titkolni istenhitünket! A keresztényüldözések korában sokan vállalták a vértanúságot, minket most ez nem fenyeget. Mindenszentek ünnepén, s a holnapi Halottak napján ezen is el kellene gondolkodnunk elhunyt szeretteink sírjainál!

Szóljon hozzá!