ZETApress

hírportál

Biztonságos Ferihegy

Ma délelőtt hallgatta meg a Fővárosi Védelmi Bizottság a szakértő fővárosi vezetők tájékoztatását a szerdai londoni antiterrorista akció nyomán kialakult helyzetről. Londonnal ellentétben Budapesten nincs fokozott készültség, mert nincs rá szükség. A Nemzetbiztonsági Hivatalnak és a rendőrségnek több éve kidolgozott tervei vannak terrortámadás vagy terrorfenyegetés esetére. A szerdai akcióval kapcsolatosan az NBH időben megkapta partnerszervezeteitől a jelzéseket, így megtehették a szükséges intézkedéseket. Az információk nem tartalmaztak Budapestre vonatkozó fenyegetettséget, tudtuk meg a Városházán tartott sajtótájékoztatón.

A Ferihegyi repülőteret illetően a Budapest Airport Zrt. vezetői beszámoltak a Védelmi Bizottságnak a biztonsági intézkedésekről. Ismert, hogy egy közlemúltban lefolytatott uniós ellenőrzés szerint néhány korábbi biztonsági intézkedés nem felelt meg a jelenlegi EU szabványoknak. Az ellenőrzés végén erről az ellenőrök szóban tájékoztatták a repülőtér vezetőit, és a kifogásokból azóta többet korrigáltak. A fő problémák nagy része megoldódik, amint felépül az új biztonsági kerítés.

Jelezzük a gazdátlan csomagokat!

Mint Somogyi-Tóth Gábor, a repülőtér üzemeltetőjének képviseletében elmondta, a kerítést uniós javaslatra beljebb viszik. Ettől azt várják, hogy csökkenni fognak a beléptetési idők, mert így jóval kevesebb ügyfelet kell különleges biztonsági ellenőrzésnek alávetni. Balogh József az RBSZ vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a kerítésen kívülre kerülő tartós munkavállalók ettől még a jelenlegihez hasonló szigorú ellenőrzési procedúrán mennek át alkalmazásuk feltételeként.

A Budapestről utazóknak tudniuk kell, hogy az Egyesült Királyságban továbbra is a legmagasabb készültségi fokozat van érvényben. Azoknak, akik Londonba utaznak, ott átszállnak, valamint azoknak, akik New Yorkba utaznak, tanácsos a megszokottnál jóval előbb kiérniük a Ferihegyi repülőtérre, mivel a szokásosnál jóval szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak. Mivel a terroristák célja a pánikkeltés, utazási szokásaink és életmódunk megváltoztatása, ezért a túrizmus tönkretételével is sokat tudnak ártani egy adott ország gazdaságának. Utazzunk ezért bátran, ne hagyjuk megfélemlíteni magunkat, ajánlotta a főpolgármester, de fokozottan figyeljünk az elhagyott csomagokra a metrón és egyéb helyeken is. Ha ilyet észlelünk, haladéktalanul jelezzük az illetékesek felé!

Megszűnik a pincelőtér a Műegyetemen

A Védelmi Bizottság tárgyalt a tragikus műegyetemi lőtéri tűzesetről is. Még mindig nem lehet felmérni, mekkora kárt okozott a kedd éjszakai tűz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az üzemeltetési szerződés értelmében a lőteret az azt működtető egyesülettől ugyanolyan állapotban kell az egyetemnek visszakapnia, ahogy azt átadta, mivel ez a terület egyben óvóhely is. Több vizsgálóbizottság is dolgozik. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szakértőiből álló, az OKF főigazgató-helyettese által vezetett vizsgálóbizottság az oltást, a mentést, a parancsnoki tevékenységet és a halálesetek okait elemzi. Vizsgálják, hogy a Műszaki Egyetemen az épület tűzvédelme megfelelő volt-e, különös tekintettel az alagsori lőtér létesítésére, engedélyezésére és üzemeltetésére. Lényeges hiba volt a szellőztetés megoldatlansága is.

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok arról tájékoztatta a Védelmi Bizottságot, hogy munkatársainak a rendkívüli körülmények közötti biztonságos feladatvégzéshez hőkamerákra, új légzőkészülékekre, 180 darab mozgásérzékelőre, és 1200 darab fejlámpával felszerelt tűzoltó-védősisakra van szüksége. A két szám közötti eltérést az okozza, hogy minden fővárosi tűzoltó sisakját újra szeretné cserélni, a mozgásérzékelőket viszont csak a váltásonkénti 180 tűzoltó használja egyszerre. Összesen 178 millió forintba kerülnek a felsoroltak. A főpolgármester arról állapodott meg a parancsnok úrral, hogy ennek húsz százalékos önrészét a Fővárosi Önkormányzat állja, a további 142 millió forintot pedig a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság ? az Önkormányzat támogatásával ? az ÖTM-től pályázza meg. A három hős tűzoltót a Főváros saját halottjának tekinti, posztumusz Budapestért-díjjal kívánja kitüntetni ? melyről még a Közgyűlésnek kell dönteni ?, és egymillió forinttal segíti hozzátartozóikat.

Nincs veszélyben a Sziget Fesztivál

A Fővároshoz tartozó intézményekben hatezernél is több ember dolgozik adott esetben veszélyeztetett körülmények között. Ebből kiemelten a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokságon közel 1700-an, a Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokságon 160-an, de ide sorolhatóak sokan a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt, a Fővárosi Közterület-felügyelet és a Fővárosi Csatornázási Műveknél dolgozói közül is. Ők a katasztrófa helyzetek felszámolását segítik.

A Védelmi Bizottság végül az árvízhelyzetről tárgyalt. Miután az Országos Vízjelző Szolgálat tájékoztatása szerint ? a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve ? a Dunán a tetőzés szerdán 603 cm-rel megtörtént, és augusztus 10-e és 15-e közötti maximális vízállás várhatóan egyszer sem éri el a hat métert, az alsó rakpart Mozaik utca és Margit-híd közötti szakaszának lezárására nem lesz szükség. Várható ugyan egy második árhullám, de ez nem éri el az elsőt, így a kettő nem összegződik. A Mozaik utca és a Margit-híd között 30 km/órás sebességkorlátozást vezettek be. A Fővárosi Csatornázási Művek hat méteres vízszint-magasságig a zárásokat elvégezte. A Hajógyári-sziget csak nyolc méteres vízszint esetén veszélyeztetett, így a Sziget Fesztivált nem fenyegeti az árhullám.

Szóljon hozzá!