ZETApress

hírportál

Díszkivilágításban a Parlament

Az Országház ma bejelentette, hogy augusztus 20-án új fényekkel emelik ki az épület szépségét. Budapest ékkövének új fényeiről az 1990-ben megalakult Lisys Fényrendszer Zrt. gondoskodik, melynek nevéhez számos világítási siker és szakmai elismerés kapcsolódik.

A cég tevékenysége átfogja a különféle világítási és hangosítási berendezések létrehozásának minden területét, és felöleli az ezzel kapcsolatos összes mérnöki munkát, mégpedig világszínvonalon ? tudtuk meg Biár Gabitól. ? A cég filozófiája szerint úgy kell magas műszaki színvonalú, minél értékesebb világítási és hangosítási létesítményeket megépíteni, hogy az lehetővé tegye a hosszú távú garanciavállalást, így a vevő megbízhatóan működő berendezést működtethessen. Ennek garantálása főleg akkor érhető el, ha a cég komplett munkát vállalhat, azaz a tervezéstől kezdve a kulcsrakész átadásig minden munkafolyamatot kezelhet ? nyilatkozta Deme László igazgató.

Az Országház Duna-felőli oldalának világítása jelenleg csupán a kupola, valamint a fontosabb oszlopsorok kiemelésére korlátozódik fém-halogénlámpás fehér fénnyel. Az épület homlokzatának és tetőzetének nagy része sötétbe burkolózik, így az éjszakai látvány sokkal szegényesebb a nappalinál. A Dunán hajózók, vagy a túlpartról szemlélődők számára az élmény visszafogott a benne rejlő lehetőségekhez képest. A Lisys Fényrendszer szakemberei azonban megtalálták a módját, hogy Budapest legszebb épületét szemet gyönyörködtető éjszakai látványossággá varázsolják.

Minden homlokzat és tetőzeti elem meleg-sárga nátriumlámpás egyenrangú díszkivilágítást kap. A világítás kialakítása lépcsőzetes elrendezéssel történik, melyet az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten elhelyezett lámpatestek alkotnak, és az erkélyekre felszerelt lámpatestek egészítenek ki. Ez a rendszer az Országház egészét egyenrangúan láttatja, kiemelve annak építészeti nagyszerűségét. A próbavilágítások már lezajlottak, melyek során a szakemberek megállapíthatták a lehető legszebb hatás eléréséhez szükséges szögeket. A pontos tervezés azt is lehetővé teszi, hogy a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezést is csökkentsék. A modern, magas fényhasznosítású és energiatakarékos világítótestek hosszú élettartamot és barátságos fényt ígérnek.

A Parlament díszkivilágítása tolakodás és hivalkodás nélkül simul bele a panorámába, miközben az épület eddig rejtett csodáit is kiemeli. Budapest új látványossága nem csak a turisták csalogatására szolgál, hanem a város olyan jellegzetességévé válik, amelyre mindannyian teljes joggal büszkék lehetünk. Már csak néhány nap és a Haza Háza ünnepélyes keretek között felveszi a régen megérdemelt fény-köntösét.

A Lisys Fényrendszer Zrt Budapest esti panorámaképét eddig is alapjaiban határozta meg. Egyik legkiemelkedőbb munkája a tíz évvel ezelőtt épült Budavári Palota díszvilágítása, mely berendezés azóta is az ország ilyen jellegű legnagyobb létesítménye, és amely a Duna-parti látkép meghatározó eleme. A legmodernebb technológiának és a Lisys szakembereinek köszönhetően a palota eddig soha meg nem világított szárnyai, várfalai és belső udvarai is előtérbe kerültek.

Szemet gyönyörködtető látvány a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház épületeinek éjszakai együttes képe is. A lépcsőzetesen felépített, de statikus világítású színház és a dinamikus, színváltós világítással rendelkező palota esti megjelenítése, amellett, hogy kiemeli az épületek karaktereit, mégis olyan összhangot teremt, mely a sötétben ? sokak véleménye szerint ? a nappali látványnál sokkal izgalmasabbá teszi az épületegyüttest.

A Lisys szakembereinek gondos munkáját dicséri a Szabadság-híd egyedülálló megvilágítása, amely olyan rangos elismerést eredményezett fővárosunk számára, mint az Auroralia-díj. Ezzel Budapest számos európai város pályázatát utasította maga mögé. A függőleges tartók szüntelenül változó fény-árnyék játékát a hosszanti övek felfelé ívelő vonala követi, hogy aztán a két kapuzat együttesen lenyűgöző látványán pihenjen meg tekintetünk. Ezért a csodálatos látványért közel 900 világítótest felel, melyből 654 vonalas kialakítású LED-es lámpatest.

A cég magas nívójú projektjei közül nem maradhat ki az Erzsébet-híd díszkivilágítása sem, ahol a legnagyobb kihívást a tartókábelek láttatása jelentette, továbbá az kitétel, hogy a világítás kialakítása ne hasonlítson a többi budapesti hídnál alkalmazott módszerre. Számtalan próbavilágítást követően megtalálták a legjobb megoldást, melyben ma is minden éjszaka gyönyörködhetünk.

A Lisys-nek köszönhető a Szépművészeti Múzeum főhomlokzatának méltóságteljes fénybe öltöztetése és a Millenniumi emlékmű mindenki számára feledhetetlen esti látványa is. Az előbbi meleg sárga nátriumlámpás és a semleges fehér fém-halogénlámpás fények művészi keveréke méltó a hely szelleméhez, kiemelve az épület nyugodt neoklasszicista stílusát, míg az utóbbi az emlékmű főbb érdekességeit hidegebb érzetet keltő fehér színű spot kiemelésekkel hangsúlyozza.

A cég teljes palettájának felsorolása több kötetre való terjedelmet tenne ki. Utcák, terek, szobrok, stadionok, színházak, múzeumok és szállodák mind magukon hordozzák a Lisys kézjegyét. A vállalat büszke minden új munkájára és olyan alkotásoknak tekinti a megépült berendezéseket, melyek csak a kreatív gondolkodás eredményeként születhettek. A legnagyobb elismerést persze az jelenti, amikor a helyiek vagy az oda látogatók elégedettek e világításokkal. Ilyen sikert jelenthet például az, amit már sokan átélhettek. A Gellérthegyre érkező buszból kiszálló japán turistacsoport látva fővárosunk esti panorámáját, tapsban tört ki. Mindezek fényében bizton állíthatjuk, hogy Budapest éjszakai látképének új csodája, a Parlament épületének díszvilágítása a lehető legjobb kezekbe került. Az eredményre már nem kell sokáig várnunk, hiszen Országházunk új fényei augusztus 20-án gyúlnak ki.

2 hozzászólás

  1. Augusztus 16-án, kedden 22 órakor a Batthyány téren az Országház új díszkivilágításának főpróbáját láthatjuk. Az épület fényeit rövid időre, csupán az újságírók kedvéért kapcsolják be, a nagyközönség pedig augusztus 20-án gyönyörködhet először a díszkivilágításban. A díszkivilágítással kapcsolatos kérdésekre a kivitelező Lisys Fényrendszer Zrt. szakemberei válaszolnak.