ZETApress

hírportál

Megújul a segélyhívás

Egységes országos segélyhívó rendszer valósul meg ötmilliárd forintból 2012. Szilveszterig, melyet a 112-es ingyenesen hívható telefonszámon érhetünk el ? tudtuk meg Nyitrai Zsolttól, az NFM infokommunikációért felelős államtitkárától az ORFK Teve utcai sajtótermében. A tervekről pár hete már beszámoltunk.

A sajtótájékoztatón az államtitkár mellett Dr. Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató és Dr. Mártai István, az OMSZ főigazgató-főorvosa válaszolt kérdéseinkre. 2013-tól a 112-es hívások az ország minden pontjáról két központba, Szombathelyre és Miskolcra futnak be. A két központ párhuzamosan működik, nem területi megosztásban, hanem folyamatosan, a szabad kapacitás függvényében fogadja a hívásokat, s a bejelentő sem tudja, hogy épp melyikkel beszél.

Mivel nem csak rendőri, hanem egészségügyi és tűzjelző hívások is befuthatnak, az operátoroknak mindegyikhez kell érteniük. Megkönnyíti a dolgukat, hogy a képernyőn megjelenő adatlap szinte felkínálja a kérdéseket, melyeket ki kell tölteniük. A computer a hívás helyét is beazonosítja, s az operátor ez alapján küldi tovább az információt a megyei rendőrségi, tűzoltósági, vagy mentős ügyeletre. A szerkezet a beszélgetést is rögzíti, s a hanganyagot a későbbi reklamációk kivédésére 30 napig megőrzik.

Mivel 2013-tól már csak a fővárosi és a 19 megyei ügyelet működik, rengeteg telefonügyeletes válik feleslegessé. A rendőri és tűzoltósági hívások (a 107 és a 105) eddig több mint 170-170 helyre futottak be, melyekből már csak a 20-20 megyei és fővárosi ügyelet marad. Sok rendőr kerülhet így az utcára, ezzel is javítva a közbiztonságot. A mentőhívások (a 104) eddig 26 helyre futottak, de ezek száma is húszra csökken majd. Az említett megszokott telefonszámok 2015-ig megmaradnak, de bármelyiket hívjuk is, a két országos központ egyike jelentkezik majd.

Az OMSZ főigazgatója kérdésemre elmondta, hogy bármely sürgős egészségügyi problémával már most is őket kell hívni, s a szolgálatvezetőjük dönti el, hogy eset-, vagy rohamkocsit küld, vagy az orvosi ügyeletet riasztja. A betegnek is így a jobb, mert nem neki kell azon gondolkoznia, hogy orvost, vagy mentőt hívjon az otthoni rosszullétéhez.

A sajtótájékoztatót követően megnéztük az ORFK -2. szintjén lévő bevetési központot, ahol a fővárosi és a Pest megyei hívásokat fogadják. Kérdésemre elmondták, hogy az operátorok 24-72 órás beosztásban ? tehát négynaponként ? dolgoznak. Képernyős munka lévén óránként 10 perc szünet és éjszaka négy óra pihenőidő jár nekik. Nem rotációs a szolgálatuk, ők mindig ezt végzik, utcai szolgálatba nem járnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Komputer a mentőben | ZETApress

Szóljon hozzá!