ZETApress

hírportál

Eltűntek a kötelek

A mai autómentes napon kerékpáros felvonulásra kerül sor. A biciklisek este fél 7-kor gyülekeznek a Hősök terén, hogy a lezárt Andrássy úton áthaladva a budai Moszkva térre kerekezzenek. Este 8-kor ott emelik aztán egyszerre a magasba a drót szamarakat.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően az idén nem lezárt utakon át jutnak el Pestről Budára. Sem a Margit híd, sem a Lánchíd nem lesz lezárva. Nagyon sok a forgalomelterelés az építkezések miatt, minek fokozzuk ezt mi is? ? mondták a szervezők, ezért aztán a kerékpárosok most is, mint mindenkor, az autósok között haladnak majd.

Korábban a köztársasági elnök is együtt kerekezett a felvonulókkal, most viszont Dél-Amerikában van. Akkor érthető volt miatta az útlezárás, most viszont erre semmi szükség. Így legalább nem irritálják feleslegesen az autósokat.

Tavaly az egyik kereskedelmi rádióban elhangzott, hogy a forgalomkorlátozó biciklisek ellen kötelekkel kéne védekezni. Nyakmagasságban kellene kifeszíteni azokat, hadd vágja le a fejüket! A rádióműsor kapcsán kisebb botrány is lett. Gyűlöletkeltőnek minősítették, pedig szerkesztői csak viccnek szánták. Úgy látszik, mégis volt foganatja a ?gyűlöletbeszédnek?, ha fordítva is. Nem nyakmagasságban feszítették ki a köteleket, hanem a gépkocsiforgalmat lezáró kordonkötelek tűntek el a kerekesek környékéről.

A tegnapi és mai napon egyébként az autók nem járhatnak a lezárt Andrássy úton. Ma az egész városban korlátozni szeretnék az autóközlekedést, ezért a tömegközlekedési járműveken a forgalmi engedélyt felmutatók ingyen utazhatnak. Talán a buszok is gyorsabban járhatnak ma, ha nem kell annyi autót kerülgetniük. A baj csak az, hogy az év többi 364 napján még a buszsávba is beszemtelenkednek az önmagukat mindenki más elé helyező autósok.

Szóljon hozzá!