ZETApress

hírportál

Kérdőív Orbántól

Hallgassuk meg egymást! ? címmel tíz kérdésre vár választ az a kérdőív, amelyet Orbán Viktor kormányfő megbízásából a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgálatok Központi Hivatala küldött postai úton minden magyar választópolgárnak.

Az első kérdés arra keres választ, be kell-e vezetni a védett kor intézményét, melynek értelmében 55 éves kor felett csak alapos fegyelmi indokkal lehetne valakit elbocsátani. Ilyesmi már ?90. előtt is létezett, de a rendszerváltoztatáskor megszüntették. Akkor még 60 éves kor (nőknél 55 év) volt a nyugdíjkorhatár, így a védett kor az utolsó öt évet (nőknél a betöltött 50 éves kort) jelentette.

Mivel a nyugdíjkorhatár jelenleg mindkét nemnél 62 év, mely fokozatosan 65-re emelkedik, a védett kor így 7-10 évet is jelentene. Akinek van munkája, annak ez látszólag nagyon jól jönne, mégse lenne gyakorlati haszna. Hibát mindenki munkájában lehetne találni, akit ki akarnak rúgni, ezután is kirúgnák, s ehhez az alapos fegyelmi okot könnyen megtalálnák. A fegyelmivel elbocsátott dolgozónak aztán nem csak végkielégítést nem kéne adniuk, de még a munkanélküli ellátásból is három hónapra kiesne.

Más a helyzet azokkal a ?védett korúakkal?, akiknek most sincs állásuk. Őket az intézmény bevezetése után még inkább nem vennék fel sehová. Hogyan is alkalmazná őket bárki is, ha már a felvétele pillanatában bebetonozódna a nyugdíjas kora eléréséig. Eddig sincs sok esélye az 55 év felettieknek a munkába álláshoz, ezután még azt a csekélyke esélyt is elveszítenék.

A rendészeti dolgozók szakszervezetei nemrég azzal érveltek, hogy a 25 éves szolgálati időhöz kötött nyugdíjazás lehetőségét csak az újonnan belépőknél szüntessék meg, míg a jelenlegi állománynak ez szerzett joga. A kormányzat rögvest visszalőtt: nem csak a még szolgálók korkedvezményes nyugdíjazását akarja eltörölni, hanem a már nyugdíjas, de még fiatal rendőrök nyugdíját is meg akarja szüntetni. Vissza kell majd menniük, dolgozni ? áll a most benyújtott törvénytervezetben.

Az állam totális támadást indított a nyugdíjasok ellen ? mondta az ellenzék, mivel az összes rokkant és egyéb korábbi nyugdíjba vonulást felül akarják vizsgálni nem csak a rendészeti dolgozók, hanem a bányászok, kohászok és egyéb veszélyes munkahelyeken dolgozók esetében is. Félek, hogy nem csak őket küldik vissza a munkaerőpiacra, hanem az egyre emelkedő nyugdíjkorhatárt betöltőktől is ? ha még lesznek ilyenek ? megvonják majd a nyugdíjat, s erre az áprilisban elfogadott Alkotmányban látok is jeleket. A jövő év elejétől hatályos alaptörvény ugyanis kimondja, hogy a gyermekek kötelesek lesznek gondoskodni szüleikről. Mi másra vonatkozna tehát ez a passzus, ha nem arra, hogy az időseknek ne legyen nyugdíjuk, hanem a fiaik-lányaik tartsák el majd őket.

A nyugdíjkérdést továbbgondolva, ha ezt megszüntetik, sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem kéne ezután nyugdíjjárulékot fizetni. Mégsem lélegezhet fel emiatt egyik fél sem. Bizonyára bevezetnének helyére valamilyen sarcot, mondjuk a nemzetgazdasági hiány pótlására. Igaz, ezzel már alaposan elkanyarodtunk az orbáni kérdőív tartalmától, de a segélyezés témájára később még visszatérhetünk.

Mind a tíz esetben van egy olyan válaszlehetőség is, hogy Nem tudom megítélni a kérdést. Ennyire ostobának néznek minket, vagy azoknak nyitnak ezzel vészkijáratot, akik nem merik felvállalni véleményüket? S miért kell a kibúvó? Mert a válaszok a négyévenkénti szavazásokkal ellentétben nem titkosak! A kétoldalas kérdőív első oldalán ugyanis kitöltője neve és lakcíme is olvasható. Mivel visszaküldése nem kötelező, akinek nincs vállalható véleménye, az a kérdőívet is csak nyugodtan tartsa meg!

Szóljon hozzá!