ZETApress

hírportál

Városligeti borozás

A sokszínűség zamatát élvezhetjük holnap délután a Vajdahunyadvárban. A dél-balatoni sikertörténet nyomában a titkok nyomába eredhet a nagyközönség, valamint a hazai borász szakma és borgasztronómia sok-sok képviselője május első csütörtökén ? tudtuk meg a szervezőktől.

A városligeti Vajdahunyadvárban lévő Mezőgazdasági Múzeumban először tart borbemutatót a Balatonboglári borvidék, ahol személyesen mutatja be borait Légli Ottó is, 2010 Év Bortermelője. Tizenkilenc pincészet kínálata reprezentálja május 5-én délután 4-től este 9-ig a sokszínűséget, mely a Balatonboglár központú borvidéket jellemzi.

A pezsgőkkel, száraz fehér- és vörösborokkal, de természetesen édes kései szüretelésű fajtákkal egyaránt jelentős eredményeket elért vidék nem kevesebbet mondhat el magáról, mint hogy az elmúlt öt évből háromszor került ki innen az Év Bortermelője, az elismerések sorát pedig legutóbb egy Borászok borásza cím koronázta.

A sikertörténet korántsem véletlenek sorozata, s a titok nyitja egyaránt rejlik a szaktudásban, a tájon évezredes gyökerekkel rendelkező, majd az utóbbi hatvan-hetven évben jelentős fejlődést produkált borkultúrában és a változatos termőtáj kínálta lehetőségekben.

A környezeti ártalmaktól mentes, Balaton-parti üdülőterület csupán az egyik indok, mely a környék felfedezésére ösztönöz. Emellett húsz, palackozott termékeket előállító pincészet és több mint ezerötszáz szőlőtermelő munkája jelzi az itteni adottságokat.

A májusi borbemutatón az Év bortermelőinek kínálata mellett olyan országos és nemzetközi sikereket elért dél-balatoni borászatok lesznek jelen, mint a számos európai borversenyt bejárt Bujdosó vagy az ország piarista borát adó Pócz Pincészet. Bemutatkozik a kézműves borai révén méltán elismert Kislaki Bormanufaktúra, s a termőtáj további rejtett tartalékait reprezentáló kisebb és nagyobb pincészetek, köztük számos többgenerációs borászcsalád.

A borgasztronómiai kínálatot helyi jellegzetességek teszik teljessé: az ország tíz legjobb étterme közé tartozó balatonszemesi Kistücsök, a Drávatej, a Zselic-Vad és a Fonte Verde gyártója is kiállít a programon. A 3900 forintos belépőjegyhez egy Riedel kóstolópohár is jár ajándékba! Az elmúlt hétvégén, az Erzsébet téren a belépő 1700 forint volt, amely mellé kóstolójegyeket kellett vásárolni.

Kiállító pincészetek: Achs&Achs pincészet, Kéthely ? Balla pince, Balatonkeresztúr ? Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Balatonlelle ? Dézsma pince, Balatonszárszó ? Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle ? Hujber pince, Balatonboglár ? Ikon borászat, Látrány ? Katona borház, Balatonboglár ? Kislaki bormanufaktúra, Balatonboglár-Szőlőskislak ? Koltai pincészet, Szőlősgyörök ? Konyári pince, Balatonlelle ? Légli Szőlőbirtok, Balatonboglár ? Némethi családi pincészet, Balatonlelle ? Öregbaglas pincészet, Kéthely ? Pócz pincészet, Balatonlelle ? Szent Anna borház, Szőlősgyörök ? Szent István pincészet, Somogyvár ? Szt Kristóf pincészet, Zamárdi ? Veszprémi családi pince, Kötcse. További kiállítók: Kistücsök étterem, Balatonszemes ? Drávatej Kft, Zselic-Vad Kft. és Fonte-Viva Kft. Somogyvár.

Szóljon hozzá!