ZETApress

hírportál

130 éves kapcsolat

Délután fél 2-kor az NFM infokommunikációs államtitkára megemlékezett az első magyarországi telefonközpontról. Nyitrai Zsolt és Stumpf István alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere emléktáblát avatott a belváros-lipótvárosi Hild téren.

Ezen a helyen (Fürdő utca 10.) állt az a lakóház, amelynek a 3. emeletén 130 évvel ezelőtt a telefonközpont működött ? olvasható az emléktáblán, s alatta három név: Ditrói Puskás Ferenc 1881-1884, Ditrói Puskás Tivadar 1884-1893, Ditrói Puskás Albert 1893-1991 volt az első három igazgató.

A Hild térről az Andrássy úti Postamúzeumba mentünk, ahol 2 órakor folytatódott a megemlékezés. Újabb két ex-miniszter, a szabad demokrata Lotz Károly és Kovács Kálmán csatlakozott Stumpfhoz és Nyitraihoz. Megtudtuk, hogy az első központhoz csak 25 előfizető tartozott. Jókora időbeli ugrással az államtitkár arról mesélt, hogy 1995-ben ? miskolci egyetemi évei kezdetén ? a kollégium folyosóján egy nyilvános készülékről beszélhetett ismerőseivel. Még nem volt mobiltelefonja sem, ma viszont minden zsebben ott lapul.

Hatalmas informatikai robbanás történt a mögöttünk hagyott évtizedben, az államtitkár mégis egy muzeális készülékről egy kézi kapcsolású telefonközpont és Ibolya kisasszony segítségével hívta fel a 81 éves balatonfüredi Puskás Nórát, Puskás Tivadar leszármazottját. A kihangosított beszélgetésből Nóra nénitől megtudtuk, hogy 1881-ben Tivadar Párizsban, az ottani telefonközpontban dolgozott, ezért volt az 1884-es hazaérkezéséig Ferenc az igazgató.

A postamúzeumban megjelent a Puskás Tivadar Távközlési Szakközépiskola néhány diákja is. Az iskola nemzeti színű zászlórúdjába a hagyományoknak megfelelően az államtitkár vert be egy szöget. Az iskolásoktól megtudtam, hogy a hagyományos telefonok náluk már csak hírmondónak maradtak, de már nekik is a mobiltelefonokat tanítják.

Szóljon hozzá!