ZETApress

hírportál

Gömböc Ferihegyen

A Magyar Posta Zrt. forgalmi bélyegív és alkalmi bélyegfüzet kibocsátásával köszöntötte a sanghaji világkiállítást. A 2010. május 1-je és október 31-e között rendezett Sanghaji Világkiállításon több mint 200 nemzet és nemzetközi szervezet vett részt bérelt, vagy saját építésű pavilonban.

S hogy miért térünk vissza ma az egy évvel ezelőtti világeseményre? Mert a magyar EU-elnökség repülőtéri várójában elhelyezett pálinka-automatát és Gömböcöt ma délután mutatták be tervezői a Külügyminisztérium szervezésében. A magyar EU-elnökség félévében kiemelt szerepet töltenek be ugyanis a magyar termékek és találmányok. Az érdeklődők most személyesen próbálhatnak ki kettőt is ezek közül: az ország első pálinka-kóstoltató berendezését, valamint Gömböcöt, a világszabadalmat.

A bemutatón részt vett Robák Ferenc kormánybiztos, Szeles Nóra, a Nobilis Pálinka értékesítési igazgatója, Domokos Gábor, a Gömböc egyik feltalálója, Gál Helga elnökségi sommelier, Jeney Zsolt, a Magyar Posta Zrt. ágazati igazgatója, Berényi János, a Malév Zrt. elnöke, Somogyi-Tóth Gábor (Budapest Airport Zrt.) az EU-elnökség koordinátora, a vezérigazgató tanácsadója, Hosszú Gergely, az installációk tervezője, a Co&Co Communication Kft. ügyvezető igazgatója és Sarkadi Péter, a gyártó és kivitelező Enterteam Kft. ügyvezető igazgatója.

A sanghaji magyar pavilon főszereplője Gömböc, az első ismert homogén test volt, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. Bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. A keljfeljancsihoz hasonlóan viselkedik, visszaállása, azonban nem egy nehezéknek, hanem magának a formának köszönhető, hiszen egyetlen, homogén anyagból készült.

Bár létezésének kérdését egy orosz matematikus, Vlagyimir Igorevics Arnold vetette fel 1995-ben, a feltalálók magyar építészmérnökök. Domokos Gábor és Várkonyi Péter találmányukért 2007. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapták. Bővebbet honlapjukon olvashatunk. A bélyegképeken Gömböc látható.

Az egyedülálló találmány különleges, 30 bélyegképet tartalmazó forgalmi bélyegív formájában jelenik meg. A bélyegképek Gömböc legjellemzőbb mozgási fázisait ábrázolják. A bélyegek speciális alkalmi bélyegfüzet formájában is kibocsátásra kerülnek, melynek érdekessége, hogy a lapok pörgetésével a Gömböc egyes mozgási fázisait ábrázoló bélyegképek életre kelnek és filmkockaszerűen követhető végig a mozgás folyamata.

Az alkalmi borítékon a Gömböc, valamint a működéséről és felépítéséről szóló képletek láthatók. Az alkalmi bélyegzőn a Gömböc logója szerepel. Példányszám: 15 ezer bélyegfüzet. A forgalmi bélyegív példányszámát a forgalmi igények határozzák meg. Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet + formalakk. Gyártó: a Pénzjegynyomda. Fotóművész: Oravecz István. Tervezőművészek: Nagy Richárd Márk, Hosszú Gergely, Cosovan Attila Róbert és Cosovan Tamás Rudolf.

Hagyomány és innováció

Egy igazi hungaricum és az automata találkozását láthatjuk június 30-ig Ferihegyen. A Nobilis-érzés érzékeltetésére, a pálinkát nem ismerők kedvének felcsigázására, és a régi pálinkaivók nagy örömére kigondolt rendhagyó kóstoltatónkat egy hónapja próbálhatja ki a diplomáciai közönség a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér EU elnökségi várójában.

A látogatók által Nobilis boksznak keresztelt kóstoltató installáció a vártnál is nagyobb sikernek örvend: előtere valós szociális térré alakult. A kulináris kedvű utazók tulipánformájú, EU-logóval ellátott kristálypoharakból kóstolhatják meg a Nobilis 2010-es évjáratú meggy-, szilva-, és barackpálinkáit. Készítenek emellett még vilmoskörte-pálinkát is.

A Nobilis Pálinkafarm a vértesi tájvédelmi körzet mentén található, ahol saját gyümölcsből készül a nemes párlat. Nincs hozzáadott ízesítő: egy-egy palack legalább 2,5-4 kg nemes gyümölcsöt, és az optimális szeszfok elérése érdekében vizet tartalmaz. A víz is vértesaljai karsztforrásból származik, így lesz minden Nobilis pálinka 100%-ban természetes. A Nobilis Pálinkafarm hazánkban elsőként vezette be a borászatban a kezdetektől nagy jelentőséggel bíró évjárat hangsúlyozását a pálinkakészítésben. A Nobilis pálinkák már kezdettől számos magyar és nemzetközi versenyen szereztek érmet.

A pálinkaautomata diplomáciai célra készült változatának használata ingyenes, és a Magyarországon hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően, a felelős alkoholfogyasztásra nagy hangsúlyt fektetve, kizárólag nagykorúak, és ellenőrzött körülmények között próbálhatják ki. A kuriózumnak számító automata új fejezetet nyitott a pálinkáról alkotott elképzelésünkben is: szép példa arra, hogy a tradíció és nóvum remekül egészíti ki egymást, erősítve azt a nemzeti vágyat, hogy egy magyar termék is lehet nemzetközi szinten elismert. További információ idekattintva olvasható.

Kis pálinka illemkódex

A pálinkát nem szabad hidegen inni, mert meghűl az aromája! Legjobb 18-20°C-on fogyasztani, hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük. Fontos a pohár! A teljes íz és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha úgynevezett tulipánformájú pohárból fogyasztjuk, amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagy felületű párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti. Így elég, ha egy kicsit megdöntjük a poharat, és mozgatjuk, hintáztatjuk az italt – és máris érezzük, élvezzük illatát. Lassan, élvezettel ízlelgessük, kortyolgassuk! Nem szabad csak úgy egy szuszra, egyetlen hörpintésre meginni! Ha a pálinka hibátlan minőségű, akkor néhány perccel a fogyasztása után is érezhetjük, hogy milyen kellemes illatok szabadulnak fel az üres pohárból.

Szóljon hozzá!