ZETApress

hírportál

Megint inzultáltak egy fotóriportert

Jogszerű volt Kertész Gábornak, a Népszava fotóriporterének szombati megbilincselése, mert nem működött együtt a strandon az őt igazoltató rendőrökkel, nyilatkozta tegnap a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója. Úgy a lap főszerkesztője, mint a MÚOSZ elnöke nem hagyja annyiban a dolgot, s minden lehetőséget megadnak kollégánknak arra, hogy elégtételt kapjon az elszenvedett sérelmekért.

Nézzük, mi is történt valójában? A zamárdi strandon a hivatásos fotós felvételeket készített egy kánikulai anyaghoz, s közben megörökítette a fürdőző gyermekeket. Két külföldön élő magyar származású anyuka megkérte, hogy meztelen gyermekeit ne fotózza, s ő ennek eleget is tett. Munkáját befejezve fürdőruhában lepihent a strandon. Közben a két asszony bejelentette az arra járó rendőröknek, hogy valaki pedofil képeket készít gyermekeiről. A rendőrök rögvest intézkedtek, bilincsbe verték és fürdőgatyában előállították a fotóst a helyi rendőrőrsön, ahol csak három órával később tudta tisztázni magát. Ekkor nézték meg ugyanis a gépében lévő felvételeket, melyen egy meztelen gyerek sem volt látható.

A rágalmazó miért nem bűnhődik?

Most mindenki rendőri túlkapásról beszél, pedig inkább a szemléletet kéne megváltoztatni. Régi elv ugyanis a hatóságoknál, hogy mindig a bejelentőnek van igaza, minden bejelentést komolyan kell venni és ugrani. Most is ez történt. A rendőrök készpénznek vették a két nő szavait, s máris bilincsbe verték a megrágalmazott fényképészt. Eszükbe sem jutott, hogy az asszonyoknak nincs igazuk, gondolkodás nélkül hitelt adtak szavaiknak. Most is mindenki csak a rendőröket okolja, s az anyákra senki sem haragszik, pedig őket kéne alaposan megleckéztetni a hamis vádaskodásért!

Hallottunk korábban olyan esetekről is, amikor egy nő feljelentett valakit nemi erőszakért, kényszerítésért, személyi szabadság korlátozásáért. A meggyanúsítottat bilincsbe verve vitték el lakásáról, rabosították, és fogdában tartották. Csak napok múlva derült ki, hogy ártatlan, és a bejelentő hazudott. Biztos kapott a rágalmazó egy szigorú ejnye-bejnyét, de nem hiszem, hogy különösebben elvették volna a kedvét az oktalan vádaskodástól. Ha akkor sem ugrottak volna első szóra a rendőrök, nem kellett volna egy ártatlan embernek ok nélkül a börtönben ülni!

Zamárdiban a gyerekek nyilvános helyen meztelenkedtek. Ezzel lehetőséget adtak bárkinek arra, hogy megörökítse őket. Ha ezt nem akarták, miért nem öltöztek fel. A fotós nem a lakására csalta őket. Ha ezt tette volna, bűncselekményt követ el, de itt erről szó sem volt. A képek nyilvános helyen készültek, s nem voltak rajtuk a strandon meztelenkedő gyerekek.

Az eset kapcsán talán el kéne jutni a rendőreinknek is odáig, hogy a bejelentéseket a helyszínen, a bejelentő jelenlétében tisztázzák. Ne bújhassanak el a feljelentők a névtelenségben. Akkor talán megszűnnének az oktalan rágalmazások, s talán mi is megszűnnénk végre a feljelentők országának lenni. Szemtől szemben állva még a rendőrök védelmében is meggondolnák az emberek, hogy merjenek-e rágalmazni valakit.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A gyanú árnyékéban
  2. ZETApress » Bilincsbe verték a mentősöket

Szóljon hozzá!