ZETApress

hírportál

Navigátor a Millenárison

Megjelent a Navigátor Világatlasz, a Kossuth Kiadó és a Metropol Napilap új közös sorozata ? tudtuk meg ma délután a Millenáris Park Szabó Magda-termében, a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A 19 részes sorozatot és A Föld természetrajza című első kötetet Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója, valamint Hivatal Péter, a Metropol Napilap vezérigazgatója mutatta be. Megtudtuk, hogy a második kötet a jövő héten, míg a többi 17 kéthetente fog megjelenni. Az első 18 kötet a spanyol sorozat magyarítása, míg az utolsót hazai szerzők Magyarországról most készítik. Megjelenése november végén várható.

Csákváriné Kottra Györgyi: Magyar zászlók a honfoglalástól napjainkig című kötettel jelentkezett. A gazdag képanyaggal illusztrált kötetről Dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos parancsnok-helyettese, és a szerzőnő beszélt. Megtudtuk, hogy régi barátok és kollégák, már egyetemistaként is együtt eveztek a Rábán. A könyv főleg kedvenc koruk, az 1848-49-es évek zászlóival foglakozik.

Harmadikként Tészabó Júlia: Húsvét ? Magyar hagyományok című kötetét mutatta be szerzője, aki művészettörténész. A könyv a Karácsony című könyv folytatása. Leírja benne, miért a nyúl hozza a húsvéti tojást, de a sajtótájékoztatón nem akarta elárulni. Inkább olvassuk el a könyvet! ? ajánlotta, amikor a bemutatót követően rákérdeztem.

A ?nyúltojásról? nekem is van egy verzióm, melyet Júlia sem megerősíteni, sem cáfolni nem akart. Íme, a történet: Német földön a húsvéti tojást a gyöngytyúk tojta, és a mesét németből fordították magyarra sok-sok évvel ezelőtt. Mivel németül a nyulat és a gyöngytyúkot hasonlóképp ejtik, egy fordítási hiba miatt a tyúkot nyúlnak fordították, s ez terjedt el aztán a köztudatban. A történet olyan szép, hogy még talán igaz is lehet. Aki nem hiszi, olvasson utána!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elhallgattak a harangok | ZETApress

Szóljon hozzá!