ZETApress

hírportál

Életmentő 112

A 112-es segélyhívószám népszerűsítése és az európai segélyhívó központok összehangolása érdekében létrehozott Európai Segélyhívószám Egyesület (European Emergency Number Association, EENA) egyik feladata, hogy élénkítse a segélyhívással foglalkozó szakemberek közti tapasztalatcserét? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A szakmai szervezet tegnaptól holnapig nemzetközi konferenciát tart a budai Gellért Szállóban. A rendezvény megnyitóján a soros elnökség képviseletében Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár beszédében kiemelte: a 112-es hívószám az európai egység egyik jelképes, infokommunikációs megoldása, hiszen ezt tárcsázva bármely tagállamban segítséget kaphatnak az európai polgárok, ezzel általános biztonságérzetük is nő. Vészhelyzetben ugyanis minden perc számít. A vonal életeket ment, és közben egyszerűsíti a készenléti szervek munkáját.

Az államtitkár felszólalásában elmondta: az Egységes Segélyhívó Rendszer szolgáltatásainak fejlesztését a kormányprogram kiemelten kezeli, az ezzel kapcsolatos terveket a magyar kormány támogatja. A kedvező döntés a közeljövőben megszülethet, így Magyarország is maradéktalanul kiépítheti a 112 teljes rendszerét. Az államtitkár köszöntője végén kifejezte reményét, hogy a konferencia eredményei mérföldkövet jelenthetnek a 112-es rendszer teljes európai kiépítésében.

A workshop résztvevői a további programok keretében látogatást tesznek a magyarországi 112 központba is, ahol felvilágosítást kapnak a magyarországi segélyhívások kezeléséről, és betekintést nyerhetnek a hazai rendszerirányító szakemberek munkájába is. Az egységes európai segélyhívó szám az Unió összes tagállamában működik, tárcsázásával díjmentesen hívható a központi diszpécserszolgálat. Az ide beérkező hívások kezdeményezőinek földrajzi helyzetét a telefonszolgáltatók segítségével azonosítják, és térinformatikai szoftverek segítségével megjeleníthetik egy monitor képernyőjén, ezzel is megkönnyítve, felgyorsítva a vészhelyzet elhárítását.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megújul a segélyhívás | ZETApress

Szóljon hozzá!