ZETApress

hírportál

Kati átvette keresztjét

Nemzeti ünnepünk alkalmából, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából kimagasló színvonalú munka elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti- és lovagkeresztje, illetve a Magyar Köztársaság Arany- és Ezüst Érdemkeresztje állami kitüntetéseket adott át Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából történő kitüntetések átadására az Iparművészeti Múzeum Dísztermében került sor ma délután 13 órától. Az elnökségben a miniszter mellett helyet fogtlalt Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Soltész Miklós szociálpolitikáért felelős államtitkár. Dr. Jávor András közigazgatási államtitkár és Czene Attila sportért felelős államtitkár félórás késéssel érkezett.

A Himnusz eléneklése és a miniszter köszöntője után Dr. Réthelyi Miklós miniszter Lövei Tünde narrátor segítségével a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 8 főnek, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét 20 főnek, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét 9 főnek, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét 15 főnek adta át.

Az oktatás területén az európai jogharmonizációért és a közigazgatás korszerűsítéséért végzett kimagasló tevékenységért Nagy Tibor Gyula-díjat adott át Dr. Réthelyi Miklós miniszter és Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár Dr. Horváth M. Tamásnak, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékán-helyettes egyetemi tanárának, és Dr. Nagy Mariannának, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar dékán-helyettesének, egyetemi docensnek.

A többi 52 kitüntetett felsorolása hosszú lenne, ezért csak a nyolc tisztikeresztes neve álljon itt: Balázs Fecó Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész; Benkő Mihály történész, író; Dr. Boda Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum egyetemi tanára, a II. sz. Belgyógyászati Klinika orvos szakmai igazgatója, aki a kitüntetését hivatalos elfoglaltsága miatt később veszi át. Dr. Koszta Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem professor emeritusa; Kovács Kati Liszt Ferenc-díjas előadóművész; Dr. Stájer Géza, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa; Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója és Tardy László, a Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia (Mátyás-templom) Liszt Ferenc-díjas karnagya.

A Szózat eléneklését követően hivatalosak voltunk a galériára szervezett fogadásra, ahol Kovács Katinak gratuláltam. Arról faggattam, miért nem vette át múlt vasárnap a Jókai úti Székházban az MSZP Nőtagozatának Közéleti-díját? ? Csak nem a Fidesztől félt? ? kérdeztem, mire Kati elmondta, hogy szó sem volt félelemről, de egy ilyen kiélezett politikai helyzetben nem akarja egyik oldal mellett sem elkötelezni magát. Neki egy állami-díj fontosabb annál, amit valamelyik politikai oldal ad!

Az énekeseknek nem az a dolguk, hogy politizáljanak, hogy valamely oldal mellett kiálljanak! ? folytatta a művésznő. Nekik a közönséget kell kiszolgálniuk, akár jobb-, akár baloldaliak ülnek a nézőtéren. Többen gratuláltak a múlt heti döntéséhez, míg mások értetlenül fogadták azt. Majd az idő fogja eldönteni, hogy jól döntött-e vasárnap a szocialisták Közéleti-díjának visszautasításakor. ? Nem szoktam harcolni, csak a teniszpályán! ? mondta még el Kati búcsúzóul, s ez utóbbiról a REGŐ Kft. páros teniszversenyein többször volt már módom meggyőződni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Galériából a hotelbe | ZETApress

Szóljon hozzá!