ZETApress

hírportál

Hazánkból induló portál

Látványos, közösségi alapokon nyugvó, webes tudásbázist fejlesztett ki az MKE és a BASF. A Kémia Nemzetközi Éve alkalmából egyedülálló internetes tudásbázist hozott létre a Magyar Kémikusok Egyesülete és a BASF Hungária. A Chemgeneration.com weboldal a kémiát, mint szerethető tudományt mutatja be a felnövekvő generációknak.

A magyar fejlesztésű portál a következő hónapokban 10 országban ? hazánkon kívül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és nemsokára Ausztriában ?, a tíz ország nyelve mellett angolul debütál. A hazai köszöntőt Pálinkás József akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartotta délelőtt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

Az alapító partnerekhez csatlakozott a Richter, a TEVA Gyógyszergyár, a MOL, a Tiszai Vegyi Kombinát és a sanofi-aventis/Chinoin, hiszen számukra is a jelen és a jövő egyik legnagyobb kihívása a megfelelő szakember utánpótlás biztosítása, ehhez pedig nagymértékben hozzájárulhat egy modern, a közösségi médiára hangolt, az ifjúságot a mai kor eszköztárával megszólító weboldal. A tudásbázis létrejöttét szakmailag a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke támogatta.

A Chemgeneration.com honlap látványos köntösben és szórakoztató módon mutatja be a kémia történetét, eredményeit és a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását. Tartalmának gerincét a Technológia Mérföldkövei Kémikus Szemmel című fejezet adja, amely a fontosabb iparágak történetét nyomon követve mutatja be a kémia fejlődését és meghatározó szerepét az elmúlt évszázadokban. A weboldal fő célja, hogy felébressze a tudományág iránti érdeklődést, valamint bemutassa a kémia helyét világunkban, beleértve kiemelkedő szerepét az emberiség jövőjének és fenntartható fejlődésének szempontjából.

A Chemgeneration.com a fiatalok által kedvelt, fejlett webes megoldásokkal, videókkal és interaktív ábrák segítségével mutatja be a kémia fejlődését, a jelentős kémikusokat és napjaink vegyipari kutatásait. A fejezeteket elolvasva, a kisfilmeket végignézve könnyen megértheti mindenki, hogy a kémia nélkülözhetetlen szerepet játszik a mindennapokban, akármerre nézünk mindenütt jelen van ? mondta Mátyus Péter, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke.

Az internetes közösségek, a feltörekvő generációk megszólítása az ismeretterjesztés mellett azért is kiemelten fontos feladat, mert a kémia önmagában már nem lesz elég ahhoz, hogy a civilizáció fejlődésének jelenlegi ütemét tartani lehessen. A szemléletváltáshoz olyan felelős gondolkodókra lesz szükség, akik a kémiában nem egyszerű tantárgyat, hanem egy lehetőséget és megoldást is látnak.

A BASF fontosnak tartja, hogy a felnövekvő generációk megfelelő ismeretekhez jussanak, és ne csak megértsék, hanem meg is szeressék a kémiát, amely mindannyiunk életében nap mint nap jelen van. Minden kémia: a múltunk, a jelenünk, de legfőképpen a jövőnk. Nagy örömmel tölt el, hogy a Chemgeneration.com projektünkkel egy rendkívül kreatív, látványos weboldallal segíthetjük a kémia oktatást Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban ? nyilatkozta Dr. Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A Chemgeneration.com virtuális kémiatermében többek között olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy miként lesz a fekete aranyból üzemanyag, hogyan ment életet egy apró penészgomba, vagy például, mi folyik egy nanocsőben. Megismerkedhetünk a pontosan 110 évvel ezelőtt Nobel-díjjal jutalmazott Marie Sklodowska, alias madame Curie életével és felfedezéseivel, vagy Szent-Györgyi Albert munkásságával, a 3D molekula-megjelenítővel pedig a lehető legközelebbről vehetjük szemügyre a világ alkotóelemeit.

Az alkotók bíznak abban, hogy a közösségi média eszköztárának használatával mostantól a Chemgeneration.com weboldal segítségével osztanak meg egymással a tanulók és tanárok minden kémiai vonatkozású érdekességet és tudnivalót: legyen szó képekről, szövegekről, videókról vagy animációkról. Így a tartalmat mostantól nemcsak az alapítók fejlesztik, hanem a közösségi média által gyakorlatilag mindenki, aki szereti, vagy megszereti a kémiát.

A sajtótájékoztató végén Hajnissné Anda Éva kémiatanárral együtt Gémesi Anett és Szanyi Máté, a budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium két diákja mutatta be a weboldal működését, majd Dr. Murányi Zoltán, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanszékvezető tanára izgalmas és látványos kísérleteit tekinthettük meg a világ legvagányabb kémiaóráján. A rendezvény ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Szóljon hozzá!