ZETApress

hírportál

Kerékpáros-barátok

Közel húsz új település és munkahely bizonyult Kerékpáros-barátnak. Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára adta át a Kerékpáros-barát Település és Munkahely 2010 elismeréseket az önkormányzatok és vállalatok képviselőinek délelőtt, a tárca Vám utcai bázisán.

Az államtitkár elmondta: a címet elnyert települések többletpontokat kapnak az Új Széchenyi Terv kerékpáros közlekedésfejlesztési pályázatainak elbírálása során. Schváb Zoltán kifejtette: Az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Programjában és a Regionális Operatív Programjaiban már megnyitott kiírások összesen mintegy 15 milliárd forintértékben tesznek elérhetővé uniós forrásokat kerékpárutak, kerékpáros létesítmények fejlesztésére.

A 2010-es pályázaton hét új település (Békéscsaba, Budapest X. és XIII. kerülete, Dabas, Debrecen, Nagykőrös és Tiszafüred) nyerte el a címet, ezzel a Kerékpáros-barát Települések száma 21-re nőtt. Az ünnepélyes átadáson bemutatkozott és azt követően ülésezik is a Kerékpáros-barát Települések Országos Szövetsége ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Kerékpáros-barát Munkahelyként ezúttal 12 új nyertest ismertek el. Kategóriájában első lett a budapesti Bringóhintó Kkt. (kisvállalkozások), a szintén fővárosi Avex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (közepes vállalkozások), a Budapest Bank Nyrt. Békéscsabai Bankműveleti központja (nagyvállalatok) és a veszprémi Ringató Körzeti Óvoda Kuckó Tagóvodája (non-profit közintézmények). A további díjazottak: az Art-Tax Szolgáltató Szövetkezet, a Blautech Humán- és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft, a BT Limited Magyarországi Fióktelepe, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft, a Factory Creative Stúdió Kft, a Pusztaszabolcsi Polgármesteri Hivatal, a Ringató Körzeti Óvoda Erdei Tagóvodája és a Szarvasi Szakorvosi Szolgáltató Kft. voltak.

A tavaly negyedik alkalommal meghirdetett pályázat olyan településeket díjaz, amelyek rendezési tervében a kerékpározás feltételeinek fejlesztése kellő hangsúllyal szerepel, ahol a kerékpáros infrastruktúra kimagasló minőségű, és a szemléletformálást akár kampányokkal, oktatási programokkal is támogatják. A munkahelyek értékelésekor egyebek mellett a megfelelő munkahelyi kerékpáros infrastruktúra megléte, a munkavállalók kerékpározásra ösztönzése és a vezetői példamutatás jelentett előnyt.

Szóljon hozzá!