ZETApress

hírportál

Biztonságos kerekezést!

Szakmai ötletbörze volt ma Budapesten a kerékpáros közlekedés biztonságáért. Schváb Zoltán, az NFM közlekedési helyettes államtitkára, az ORFK-OBB társelnöke nyitotta meg a Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap szakmai találkozót a Millenárison.

Az államtitkár aláhúzta: a nemrégiben elfogadott, három évre szóló Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram fő beavatkozási területként azonosítja a védtelen közlekedők, köztük a kerékpárosok biztonságának javítását ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A hazai dokumentum teljes összhangban áll a 4. Európai Közlekedésbiztonsági Cselekvési Programmal, így stratégiai célja a közúti balesetek halálos áldozatai számának 50 százalékos csökkentése 2020-ig a 2010-es szinthez képest. Ennek az elvárásnak tudatos, következetes, megfelelően ütemezett és időarányosan teljesített munkával képesek lehetünk megfelelni ? tette hozzá az államtitkár.

A közlekedők személyes hozzáállásának megváltoztatásával, a szabálykövető, körültekintő magatartásra ösztönzéssel számos közúti baleset elkerülhető lenne. A szemléletformálásban kiemelt szerepet szánunk a közlekedésre nevelésnek, a korszerű képzési formák, az e-learning alkalmazásának ? fejtette ki Schváb Zoltán.

A Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Napon a szervező Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedéstudományi Intézet, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Főpolgármesteri Hivatal és a Magyar Kerékpáros Klub képviselői is felszólaltak. Az előadók a baleseti mutatók alapján indokolt szabályozási és forgalomtechnikai beavatkozási lehetőségeket vitatták meg. A rendezvény a Magyar Mérnöki Kamara által akkreditált képzés.

Szóljon hozzá!