ZETApress

hírportál

Az okos-telefonok éve

Már most minden harmadik eladott készülék okos-telefon. Az okos-mobilok piaca napról napra bővül: a T-Mobile 2010. év végi adatai szerint hazánkban idén karácsonykor már minden harmadik eladott új készülék ebbe a kategóriába tartozott.

Ma Magyarországon mintegy 15 százalék az okostelefonok részesedése a használatban lévő mobilok között. Szakértők szerint a robbanásszerű bővülés azzal magyarázható, hogy most találkoztak a technikai feltételek és az emberi igények, mely hosszú távon a digitális szakadék csökkenéséhez vezethet.

A világpiaci trendeket figyelve az elemzők 2011 harmadik negyedévére jósolják az okos-telefonforradalom nemzetközi fordulópontját: várhatóan ekkor már az újonnan vásárolt készülékek 50 százaléka ebbe a kategóriába fog tartozni . Az okos-mobilpenetráció növekedésének tempóját látva 2011 az okos-telefonok, valamint az ezekhez tartozó applikációk éve lesz.

A készüléktípus robbanásszerű terjedéséhez több feltételnek kellett egy időben teljesülnie. ? A technikai feltételek ? úgy mint az egyre nagyobb tudású és egyre inkább felhasználóbarát készülékek tömeges megjelenése vagy a széles-sávú mobilinternet-hozzáférés ? és az emberi igények együtt teremtették meg az okos-telefonok térhódításának alapját. Utóbbi talán a legfontosabb, hisz végső soron mindig a felhasználók döntik el, mi válik sikertörténetté. Az elmúlt évek fontos változása, hogy az információ azonnali megszerzése és az élmények valósidejű megosztása ma már a mindennapok részévé vált; ehhez az okos-telefonok biztosítják a leggyorsabb és egyben legkényelmesebb feltételeket, legyen szó email-ezésről, közösségi média-jelenlétről. Említhetem példának akár a navigációs (GPS) applikációk használatát is vagy a T-Mobile műsorújság-applikációját, amelynek segítségével gyakorlatilag bárhonnan felvehetünk tetszőleges tévéműsorokat úgy, hogy a készülék, mint egy távirányító, kapcsolatba lép az otthoni IPTV set-top-box-szal ? mondta Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese.

Az okos-telefonok jelenthetik az egyik lehetséges megoldást a XXI. század egyik legnagyobb kihívására: elterjedésük nagy szerepet játszhat a digitális szakadék, az információkhoz való hozzáférés egyenlőtlenségeinek csökkentésében. Ságvári Bence szociológus szerint a digitális írástudás szintje szorosan összefügg az internethasználattal. Azok számára, akik anyagi, vagy más okokból eddig nem használták az internetet, az egyre csökkenő készülék- és tarifaárak miatt elérhető közelségbe kerül a világháló, és ezzel elindulhatnak egy olyan úton, amelynek során lépésről lépésre csökkenthetik lemaradásukat.

Az emberek közti kommunikációban már most kézzelfogható változást hozott az okos-telefonok megjelenése. A Nyíri Kristóf filozófus nevével fémjelzett, tíz éven át tartó kutatás szerint a mobiltelefónia széleskörű elterjedése óriási hatással volt a közösségszerveződésre. Ugyanakkor az okos-telefonok segítségével intenzívebben éljük meg jelenünket. Ez az eszköz lehetőséget ad arra, hogy visszatérjünk a kommunikáció őseredeti állapotába, amikor külső kontroll és nyomás nélkül vizuális és auditív síkon zajlik a párbeszéd, mindez egy külső eszköz segítségével. További információk idekattintva láthatók.

Szakértők bemutatása

Nyíri Kristóf: Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, szakterülete a nyelvfilozófia, kommunikáció-filozófia és filozófiatörténet. A Magyar Tudományos Akadémiának 1993-tól levelező, 2001-től rendes tagja, 1995 és 2005 között az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója. A kilencvenes évek közepén internetes egyetem létrejöttét szorgalmazta, kísérleti kurzusokat indított. 2001-től koordinálta az MTA és a T-Mobile mobilkutatási projektjét, melynek keretében a mobilhasználat hatását vizsgálta a nyelvhasználatra, közösségszerveződésre, oktatásra, kultúrára; a kutatás eredményeit Mobilvilág című könyvében publikálta.

Ságvári Bence szociológus: Az internet, média és telekommunikáció területén kutatással és tanácsadással foglalkozó ITHAKA (Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ) ügyvezető igazgatója, illetve az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa. 2004-2006 között az Ifjúságkutató Intézet kutatója, a World Internet Project magyarországi kutatócsoportjának tagja. Főbb kutatási területei közé tartozik a technológiai változások, új médiák társadalmi hatásainak vizsgálata, az internethasználat, illetve az innováció szociológiai kérdéseinek tanulmányozása. 2007-ben Junior Prima Primissima díjat kapott.

Belső Nóra pszichiáter: 18 éve praktizáló orvosként elsősorban a hangulatbetegségek (depresszió, bipoláris betegség), az öngyilkosság, a mindennapi stressz, valamint a párkapcsolati problémák területén mélyítette el tudását. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben szerezte meg gyakorlatát. Több nemzetközi és hazai klinikai és elméleti kutatócsoporttal dolgozik együtt, elsősorban a depresszió és öngyilkosság okainak kutatásában. Rendszeresen részt vesz a szakterülete oktatási feladataiban is. Felkért előadóként háziorvosi továbbképzések rendszeres oktatója az Országos Alapellátási Intézet programjaiban, továbbá számos felkért előadást tart magyarországi egyetemek továbbképzési és szakmai rendezvényein.

Szóljon hozzá!