ZETApress

hírportál

Orbán felkészült a kormányzásra

Sólyom László a héten a parlamenti pártok elnökeivel találkozott. A belpolitikai válságban az államfő arra keresett választ, hogyan vélekednek a pártvezérek a májustól várható kisebbségi kormányzásról. Első tárgyalópartnere szerdán Gyurcsány Ferenc volt. Alig félórát beszélt a hivatalban lévő miniszterelnökkel, de az elhangzottakról egyikük sem nyilatkozott.

A Gyurcsányt követő Semjén Zsolt közlékenynek bizonyult. Ha többségben nem ment a kormányzás, kisebbségben miért menne jobban? ? tette fel a költői kérdést. A KDNP vezére úgy látszik, még ma sem érti, hogy az SZDSZ eddig is fék volt a szocialistákon, nélkülük viszont jóval szabadabban tudnak majd szárnyalni.

Emlékezzünk csak vissza a ?94-98-as ciklusra, amikor Horn Gyula az 54 százalékos parlamenti többsége ellenére bevonta a kormányzásba a liberálisokat, akikkel aztán alig győzött egyeztetni. Nagy Sándort többször is akarta gazdasági miniszterré kinevezni, de próbálkozása mindig elakadt az SZDSZ ellenállásán.

Ma előbb Orbán Viktor, majd Dávid Ibolya volt a Sándor-palotában. A Fidesz elnöke elmondta, hogy készen állnak a kormányzásra, de ezt csak az előrehozott választások megnyerése után vállalják. 2004. őszén, Medgyessy Péter lemondásakor már felajánlotta Mádl Ferenc Orbánnak a kormányrudat, de kisebbségben akkor sem akart kormányozni. Most erre nincs is lehetősége, egy esetleges őszi választáson viszont nagy fölénnyel nyerne. Az MDF még megmenthetné a szocialisták hatalmát, ha a Parlamentben májustól velük szavazna, de ezt úgy elnökük, mint frakcióvezetőjük határozottan elutasította.

Hétfőn az államfő Kóka Jánossal találkozik. A szabaddemokraták készek lennének egy másik kormánnyal koalícióba lépni, s egy kormányfőcsere már másik kormányt jelent. Kérdés csak az, hogy az MSZP Gyurcsányhoz, vagy a hatalomhoz ragaszkodik-e jobban? Az öszödi beszéd kiszivárogtatásától eltelt másfél évben hitet lettek elnökük mellett, de kérdés, hogy merik-e ezt vállalni kisebbségben is további két éven át?

Szóljon hozzá!