ZETApress

hírportál

Négyszáz pályakezdő a közigazgatásban

Négyszáz pályakezdő fiatalnak biztosít a közigazgatásban egy éves munkalehetőséget az Ösztöndíjas Program, amelyet 2008 áprilisában hirdet meg újra a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A program tavaly csaknem kétszáz fiatalnak adott lehetőséget arra, hogy a közigazgatásban próbálják ki frissen megszerzett szakmai tudásukat, sőt, a legjobbak hosszú távon is elkötelezhették magukat a közigazgatási pályán, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Az elmúlt évben a programban résztvevő csaknem kétszáz ösztöndíjas többsége minisztériumoknál dolgozott, az ösztöndíjasok egytizedét pedig a társadalmi partnerek foglalkoztatták. A tapasztalatok szerint a program részvevőinek 10-20 százaléka helyezkedett el azóta a közigazgatásban.

A program sikerének köszönhetően ? az újonnan bekapcsolódó kormányhivatalok és központi hivatalok álláshelyei révén ? idén duplájára, négyszáz főre növelték a létszámkeretet. Az ösztöndíjasok kiválasztása egységes módszertan szerint, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Képzési Központ szakmai irányításával történik. A fiatalokat mentorok és szakmai vezetők segítik a program időtartama alatt.

A programban részt vehet minden olyan pályakezdő fiatal, aki még nem töltötte be 30. életévét, diplomáját két éven belül szerezte, nem áll munkaviszonyban és jogosult a Start kártya kiváltására. Az ösztöndíjas programot áprilistól a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Képzési Központ mintegy húsz, zömében vidéki egyetemi és főiskolai állásbörzén népszerűsíti. A pályáztatás Interneten történik majd, ahol a közszféra összes üres álláshelye is megtalálható. A Munkaerőpiaci Alapban erre a célra tavaly 340 millió forint, idén pedig 517 millió forint lett elkülönítve.

Lőszer-ügy: betartottuk a szabályokat

Magyarország betartotta a hazai és a nemzetközi jogszabályokat a New York Times által nyilvánosságra hozott ügyben ? ez derül ki a miniszterelnök számára készített gyorstájékoztatóból. Gyurcsány Ferenc felkérte a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjét, hogy a testület következő ülésén tűzze napirendre a kérdést, és a fejleményekről tájékoztassa az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát is.

Magyarországon kizárólag külön engedéllyel rendelkező cégek külkereskedhetnek haditechnikai eszközökkel; az exportengedélyt pedig még ők is csak akkor kaphatják meg, ha államilag megerősített végfelhasználói nyilatkozatot tudnak bemutatni. A miniszterelnök számára készített tájékoztató szerint az MFS 2000 Zrt. betartotta ezeket az előírásokat, a magyar hatóságok pedig kizárólag az amerikai állami jóváhagyás után adtak ki engedélyeket.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az MFS 2000 Zrt. két esetben kért exportengedélyt 2007 és 2008 folyamán ? a szerződő fél mindkét esetben az amerikai AEY Inc., a rendeltetés pedig az Afgán Védelmi Minisztérium volt. A végfelhasználói nyilatkozatot a U.S. Arm Joint Munitions Command, Departement of the Army állította ki, amit a magyar hatóságok az engedély kiadása előtt minden esetben ellenjegyeztettek az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének illetékes vezetőjével is.

A rendelkezésre álló adatok alapján a magyar cég magyar gyártmányú lőszereket értékesített, amelyeket minden esetben az amerikai hadsereg valamely beszállítója vett át tőle. Az engedélyezésre bemutatott ajánlatokban szerepelt a lőszerek koráról és állapotáról szóló tájékoztatás is ? olvasható a miniszterelnöknek készített dokumentumban.

Megújul a tiszta szoftver program

A GKM ? a 2011-ig élő keretszerződés részeként ? meghosszabbította a Campus és School programok alapját képező licencszerződést a Microsoft Magyarország Kft-vel, tudtuk meg Sajtóosztályuktól. A megújult megállapodás révén 2009. február 28-ig biztosított a hazai köz- és felsőoktatásban a jog-tiszta szoftverek használata. A szerződés értelmében mostantól ? a hazai kutatóintézetek és a K+F tevékenység támogatása érdekében ? a Magyar Tudományos Akadémia intézményei is csatlakoznak a programhoz.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően az idei évtől a zárt forráskódú szoftverek használata mellett a nyílt-forráskódú alkalmazások beszerzését is támogatni kívánja az állam. Éppen ezért 2008-tól az óvodák, az általános és középiskolák, valamint a felsőoktatásban dolgozók és tanulók szabadon eldönthetik, hogy az eddig használt zárt szabványú szoftvereket, vagy esetleg nyílt forráskódú termékeket használnak. Az utóbbiak terméktámogatását lehetővé tevő licenc keret-megállapodás és az erre alapuló szállítói szerződés még ez év áprilisában megkötésre kerül. A programmal kapcsolatban a további információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!