ZETApress

hírportál

Összeült a Választmány

Az Arénában, a délelőtti politikai nagygyűlés előtt tartotta ülését az MSZP Választmánya. Simon Gábor elnöki megnyitójában utalt arra, hogy tűrhetetlen, megengedhetetlen, hogy hárommillió magánnyugdíjpénztár tag megtakarításait ellopja a kormány.

A magyar társadalom napjainkban sokkal jobban figyel arra, hogy mi történik a gazdaságban. Ezért is tárgyalta meg a párt parlamentje az MSZP alternatív adótörvényét és költségvetését. Az előterjesztő Szekeres Imre hangoztatta: tudják kevés az esély a kisebbségben lévő, ellenzéki párt javaslatainak elfogadására, de szükség van arra, hogy alternatívát tudjon az MSZP mutatni. Megfogalmazódott, hogy sok kis lépés változtathatja csak meg a jelenlegi politikai erőviszonyokat. Az alternatív adótörvény és költségvetés alapelvei: igazságos adózás és fenntartható költségvetés. Nemcsak alternatíva, hanem határozott, világos ellenzéki álláspont.

A Fidesz által beterjesztett egykulcsos adó, a tőkejövedelmek adójának csökkentése, a munkavállalói kedvezmények csökkentése csak a magas jövedelműeknek kedvez. A társasági adó csökkentése pedig nem teremt munkahelyeket. Minden idők legfelelőtlenebb költségvetését terjesztették be a kormányon lévők. A növekedés 3 százalékos mértékét, nem támasztják alá a szakértők. Kérdéses a jövő évi 3,5 százalékos infláció is. Nem bővül a foglalkoztatás. Súlyos hiba, hogy a kormány költségvetése egyszeri bevételekre támaszkodik, ezért nem fenntartható.

Ezzel szemben az MSZP alternatív költségvetése gazdaságilag megalapozott, igazságos és fenntartható. Nem vesz el az emberek zsebéből. Igazságos, mert aki többet keres, az nagyobb arányban járul hozzá közterhekhez. Csökkentené a tb-járulékokat és többet adna a nyugdíjasoknak, mint a Fidesz ? tudtuk meg a párt Sajtóosztályától, akiktől a nagygyűlés képeit is kaptuk.

Az ülésen a szervezeti szabályzatnak megfelelően hozzákezdtek a tagozatok és platformok tevékenységének értékeléséhez és minősítéséhez. Ennek érdekében megalakították a Tagozatok és Platformok Minősítő Bizottságát. Beszámoltak a tisztújítás óta eltelt időszak munkájáról, a létrehozott bizottságok tevékenységéről. A felszólalók egyetértettek abban, hogy már most el kell kezdeni a felkészülést 2014-re. Újra kell formálni a baloldali közösséget, amely együtt jár a baloldali értékek markánsabb képviseletével és szorosabb kötődéssel a társadalomhoz. Le kell zárni a belső ellentéteket és nyugodt, építő munkát kell folytatni!

Szóljon hozzá!