ZETApress

hírportál

Nem mentünk haza!

Forró volt a hangulat a hideg téli estén: több százan vettünk részt a Hajléktalanokért Közalapítvány Ne Menj Haza! akcióján ? kaptuk a hírt és Bognár Szilvia fotóit a Red Lemon ügynökségtől.

Senki nem ment haza, inkább forró teával melegedve színdarabot nézett, majd jókedvűen táncolt a Kálvin téren felállított sátorban a Ne Menj Haza! ? Gondoljunk azokra, akiknek nincs hova rendezvényen. A jó hangulatú estét Galambos Dorina zenekara, a Mrs. Columbo és a Zanzibar koncertje zárta.

Immár hagyomány, hogy a Hajléktalanokért Közalapítvány a hideg beköszönte előtt, sajátos módon hívja fel a figyelmet arra, hogy a fedél nélkülieknek nincs hová hazamenniük a hideg elől. A Kálvin téren fölállított sátorban a szervezők egy kerekasztal-beszélgetéssel, meleg teával, színdarabokkal, versekkel és koncertekkel fogadtak minden érdeklődőt, akik nem mennek el tétlenül a probléma mellett.

A beszélgetésen résztvevő aktív és egykori hajléktalanok meséltek azokról az időkről, amikor ők is az utcán éltek és menedéket kerestek. Volt, aki a Gellért-hegy mosdójában húzta meg magát, és volt, aki inkább egész éjjel nem aludt, csak kóborolt. Ám abban mindannyian egyetértettek, hogy az utcánál kiszolgáltatottabb és veszélyesebb hely nincs.

Amikor a karácsonyi szünetben kiraktak az intézetből, nem volt hova mennem. Rögtön egy szállóra siettem. Ott azonban egyetlen hasonló korú fiatalt sem láttam, és mérhetetlen szégyent éreztem, hogy ott álltam erősen, egészségesen. Ezért inkább az utcán bujdostam a szégyenem elöl ? árulta el Zoli, aki ma már kiegyensúlyozott családi életet él párjával.

Géza egészen más megfontolásból nem látogatta a menedékhelyeket, őt az olykor embertelen körülmények rettentették el. ? Bementem a szobába, ahol 20-30 ember volt összezsúfolódva, leöltözni nem tudtam, pokrócom, csomagom nem volt, mert mégsem mehettem cókmókkal munkát keresni. Így inkább foglalt lakásba mentem, és a mai napig ott élek.

A programban kedves és üde színfoltot jelentett a hajléktalan színház, az AHA Színpad fellépése, akik először Romhányi József verseit adták elő, majd Shakespeare kifordított drámáját vitték színre, amely hatalmas közönségsikert aratott. Ezután Galkó Balázs, az Új Színház művésze tolmácsolta a Hajléktalan Antológia verseit.

Ahogy lement a nap, úgy lett egyre hidegebb, ezért a szervezők egy kis mozgásra invitálták az egybegyűlteket. A ?Round Nine funkyja után Galambos Dorina zenekara, a Mrs. Columbo népszerű, jazz-esített slágerekkel alapozta meg a hangulatot, amely a Zanzibar fellépésével érte el tetőfokát. Az este végére a rendezvény összes résztvevője az immár parányinak tűnő sátorban együtt táncolt és énekelt.

A szervezők remélik, hogy a rendezvény üzenete mindenkihez eljutott, és ezen a télen senki nem megy el tétlenül a hajléktalan emberek mellett az utcán. Hiszen az odafigyelés és néhány kedves szó életeket is menthet ebben a veszélyes időszakban.

Szóljon hozzá!