ZETApress

hírportál

Művészi otthon

Csütörtök délután átadták a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola felújított Rózsa utcai campusát. A nagy értékű beruházás nem csak felújítás és korszerűsítés volt: olyan környezetet hoztak létre, amely méltó teret és otthont ad a BKF idén elindult művészeti képzéseinek is.

Az új épületegyüttest Dr. Vass László, a BKF rektora adta át, beszédet mondott Bereményi Géza, Kossuth-díjas filmrendező, a rendezvény házigazdája Kepes András volt. Az átadáson Vígh Alex járt.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola idén ősszel indította el művészeti képzései első évfolyamát. Az immáron több mint hatezer fős hallgatói létszám nem csak, hogy nem fért el a Nagy Lajos király úti központi épületekben, de az induló művészeti képzéseknek speciális hely- és felszerelésigényei is voltak. A BKF a Rózsa utcai épületegyüttest választotta a művészeti képzések színhelyéül. Így az tereket nem csak felújítani, modernizálni kellett, hanem olyan termeket, műhelyeket létrehozni, ami megfelel a művészeti szakos és a turisztikai képzések igényeinek egyaránt.

A munkálatok során végül 5600 négyzetméternyi területet újítottak meg. A részben pályázati pénzből felújított épületeknél fontos szempont volt, hogy környezetbaráttá tegyék őket. Az 54 ezer munkaóra alatt kicserélték az összes ablakot, energiatakarékossá varázsolták a teljesen kicserélt fűtési és elektromos rendszert.

A termek kialakítása is változott. A turizmus szakosok előadótermei megmaradtak, de megújult technikai felszereltséggel és kényelmi berendezésekkel lehet bennük tanulni ezután. A művészeti szak részére stúdiótermek és nagyobb terek kerültek kialakításra, hogy elférjenek az olyan nélkülözhetetlen eszközök, mint a rézkarcnyomó, ipari varrógépek, szövőgépek, vagy a ritkaságnak számító elektromos égetőkemencék.

Az művészeti intézetek otthonaként fontos befektetés volt az informatikai fejlesztés. A BKF közel 120 Macintosh-ból álló új gépparkot és hozzátartozó programokat biztosít a hallgatóknak. A képzésekhez szükséges informatikai és technikai eszközök együttesen több mint 150 millió forintos beruházást jelentenek.

A megnyitón Dr. Vass László, a főiskola rektora arról beszélt, hogy reméli egy olyan szellemi és felsőoktatási centrumot sikerült létrehozni, ahol a művészet otthonra talál. A cél tovább vinni a BKF kreatív szellemiségét, újdonságot és kihívást hozni a művészvilágba. Az ünnepség részeként a rektor főiskolai tanári kinevezést adott át a BKF négy új tanárának.

A megnyitó után a BKF vezérigazgatójával és rektorával bejártuk az épületet, ahol látható volt, hogy a művészeti szakosok már kezdik belakni az épületet, hiszen végig az ő munkáikból összegyűjtött kiállítás dekorálta a tereket, többek között a tavaly először meghirdetett Az év kreatív ígérete pályázat munkái, melyet korábban a Millenárison láthattunk. Ezzel kapcsolatban Kepes András bejelentette, hogy Az év kreatív ígéretét idén is meghirdetik, a részletekről december elsejétől tájékozódhatunk a verseny honlapján.

Szóljon hozzá!