ZETApress

hírportál

Tehetség a Kossuth Klubban

Az öröm művészete című nagy sikerű Csíkszentmihályi Mihály kötet után a világhírű magyar pszichológus újabb könyvét veheti kézbe a magyar olvasó. A Tehetséges gyerekek kiindulópontja az, hogy a jövő a gyermekeinken múlik.

A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindnyájunkban ott rejlő tehetséget. Ehhez nyújt útmutatást a világhírű pszichológus. A középiskolás évek kiemelkedő jelentőségűek a tehetséggondozásban. Vajon milyen folyamatok zajlanak le a tinédzserek fejében, miközben tanulnak: mire gondolnak, mit éreznek, mennyire szívesen csinálják, amit épp csinálnak? Befolyásolja-e a jövőben tapasztalataik minősége az elkötelezettségüket, céltudatosságukat? Melyek azok a tényezők, amelyek a tehetség elkallódásához vezetnek?

Csíkszentmihályi Mihály és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a képességek fejlesztéséhez komoly kihívásokra van szükség, és a tanulók szociális környezete is döntő jelentőségű. Kutatásaik során kimutatták, hogy az iskolában ritkán élnek át a gyerekek ?flow? élményt, azaz igen kevés képességeiknek megfelelő kihívással találkoznak, amelyek a megfelelő önbizalom, önértékelés és jó közérzet kialakulásának alapfeltételei lennének. A népszerű pszichológus kutatócsoportjának eredményeit bemutató könyve mindenkinek a hasznára válhat, aki elő szeretné segíteni egy gyermek tehetségének kibontakoztatását.

A Nyitott Könyvműhely kiadásában nemrég napvilágot látott könyvet Dr. Boross Otília pszichológus mutatta be a Kossuth Klubban, majd a szerzővel élő video-kapcsolaton keresztül beszélgetett. A Chicagói Egyetem Pszichológia Karának professzora és korábbi vezetője az Amerikai és a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A kreativitás és a tökéletes élmény pszichológiájának egyik legismertebb kutatója.

Szóljon hozzá!