ZETApress

hírportál

Faültetés az iskolában

Az Oriflame Magyarország Budapesten, Miskolcon, Győrben, Szegeden és Pécsett faültetéssel támogat oktatási intézményeket, hogy a tanulók és pedagógusok számára élhetőbb, egészségesebb környezetet teremtsen.

November végén Egy fa élete címmel országos irodalmi- és rajzpályázatot hirdetnek az általános és középiskolás diákok részére azzal a céllal, hogy a művészetek segítségével hívják fel a gyerekek, pedagógusok, szülők és a nagyközönség figyelmét a környezet megóvásának és hosszú távon való megőrzésének a fontosságára ? tudtuk meg délután a rendezvénysorozat első állomásán, a XIII. kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskolában, a Karikás Frigyes utca 3-ban.

Az eseményen Tamás Zsuzsa meseíró ? a Meseutca.hu munkatársa ?, Karafiáth Orsolya költőnő, és Zuzana Machová, az Oriflame Magyarország ügyvezető igazgatója ismertette az országos faültető akció állomásainak helyszíneit, valamint az irodalmi- és rajzpályázat részleteit, majd az iskola tanulói a részvevő vendégek segítségével közösen megalkották az első fákról szóló meséjüket.

Orsolya a pályázatról elmondta, hogy a fa életéről szóló versenymunkákat november 25-e és 2011. március elseje között, két kategóriában (irodalom és rajz) és három korcsoportban (alsó és felső tagozatos, középiskolás diák) várjuk az Oriflame Magyarország központi címére: 1138 Budapest, Váci út 140-142. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2011 áprilisában kerül majd sor. A pályázattal kapcsolatos részleteket november 25-én a hivatalos pályázati kiírásban és az Oriflame honlapján teszik közzé.

A három korcsoport nyerteseit értékes könyvutalványokkal és Oriflame ajándékcsomagokkal díjazzuk, valamint a legjobb irodalmi alkotásokat és rajzokat újrahasznosított papírból készült kiadványban teszünk majd közzé, hogy minél több helyre eljusson üzenetünk, hogy a fák és a természet megóvása mindannyiunk közös ügye. Egy fa életének megmentése, egy fa ültetése egy-egy lépés az élhető és fenntartható jövő felé ? emelte ki Zuzana Machová az eseményről.

A közösen megalkotott történet Alma Anna és Cseresznye Csaba életét mesélte el. Anna magjait a madarak Dél-Afrikába szállították, ahol a földbe kerültek és rövidesen egy kerek almaerdő nőtt ki belőlük. A mese mégsem így lett kerek, tovább folytatódott. Anna e-mailen tartotta a kapcsolatot Csabával, hiszen fahangjukon csúnya lett volna telefonálniuk. Azóta is boldogan évelnek, ha ki nem vágták őket csónaknak, kincses ládának, vagy más hasznos terméknek.

A délután fénypontja a két fa ? egy díszalmafa és egy díszcseresznyefa ? elültetése volt az udvaron, melyeket az Oriflame ajándékozott az iskolának. ? A díszfákra díszmadarak valók ? említettem az igazgató-helyettes asszonynak a hétvégi vajdahunyadvári kiállításra gondolva, de kiderült, hogy nyitott kapukat döngetek. Ercsényi Judit elmondta ? s erről később magam is meggyőződtem ?, hogy van már néhány díszmadaruk kalitkáikban az első emeleti folyosón.

Szóljon hozzá!