ZETApress

hírportál

Koronázási mise a Mátyás-templomban

A Budavári Nagyboldogasszony Templomban Liszt Ferenc Koronázási miséje csendült fel ma délelőtt. Ugyanez az orgonamuzsika szólt ezelőtt harminc évvel is. S mi történt éppen akkor? Ma harminc éve kaptuk vissza a Szent Koronát az Egyesült Államoktól. A II. Világháború zivataros napjaiban menekítették ki koronaőreink az országból a nyilas hordák elől. Tőlük az amerikaiak csak megőrzésre vették át, de mindig is vallották, hogy a nemzeti ereklye minket illet.

A ?78. január 6-i visszaadáskor még csak álmodhattunk a rendszerváltoztatáskor. Az ellenzék sem hallathatta hangját, csak csendben várakozott. A puha diktatúra éveit éltük, a Kádár-rendszer még szilárdan tartotta magát. A koronát Carter elnök külügyminiszterétől, Cyrus Vance-től Lázár György kormányfő vehette át a Parlamentben. Onnan gyorsan átszállították a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol majd? 22 évig csodálhattuk a földszinti kiállító teremben.

A Korona az Országalmával, a Koronázási palásttal és karddal, meg a Jogarral 2000. január elsején került vissza az Országházba. Azóta a főemeleti vitrinben tartják, civil ruhás kormányőrök vigyázzák, akik a jelesebb ünnepeken díszelgő egyenruhába bújnak. Azt is megtiltják a látogatóknak, hogy villanófénnyel fényképezzék, anélkül viszont a gyér megvilágítás miatt szinte lehetetlen értékelhető felvételeket készíteni.

Az elmúlt nyolc évben a Korona csak egyszer hagyta el a Parlamentet. Még 2000. augusztus 20-án vitték el hajóval Esztergomba, a Szent István-napi ünnepségekre. Nagy tömeg állt végig a Duna-parton, a Kossuth teret és környékét jókora területen lezárták. Az Orbán-kormány hatalmas pompával ünnepelte a Millecentenáriumot.

Szóljon hozzá!