ZETApress

hírportál

Nap a hajléktalanokért

Bakács Tibor és Pély Barnáék összefogtak a hajléktalanokért! Nyílt nap volt a hajléktalan szállón és eszmecsere az otthontalanságról. Bakács Tibor megfogadta, ha kell, az utolsó leheletéig harcol azért, hogy a hajléktalanokat ne küldjék el Budapest közterületeiről.

Az Egy nap a hajléktalanokért rendezvény házigazdája, az otthontalanokkal beszélgetett a problémáik megoldási lehetőségeiről, de az egyre nehezebb hajléktalan körülményekről a közönség is képet kaphatott a Szobi utcai Speciális Menedékhely nyílt napján. A Szegénység és Társadalmi Kirekesztés elleni küzdelem évében a Hajléktalan Közalapítvány különleges rendezvényt szervezett, amelynek keretében a látogatók körülnézhettek a Szobi utcai speciális menedékhelyen. A vendégek bepillanthattak a szállást és alapszíntű egészségügyi ellátást biztosító intézmény mindennapjaiba ? tudtuk meg a Red Lemontól.

A hírhedt Nyugati aluljáró közelében fekvő Speciális Menedékhelyen megtapasztalhattuk, hogy 2010-ben ? néhány héttel az igazán hideg idő beköszönte előtt ? milyen körülmények között élnek a fedél nélküliek. A körséta a nappali melegedőből indult, ahol csütörtök lévén, éppen nőnapot tartottak. Ekkor a közösségi helyiségből, konyhából és mosósarokból álló melegedő csak a női vendégeké, akik így, hetente egy napot magukban tudnak lenni. A menedékhely lakói elmesélték a látogatóknak, hogy nagyon elégedettek a szálló szolgáltatásaival.

A nyílt nap után a rendezvény áttette székhelyét a Kazinczy utcai 400-ba, ahol a Látlak! És te engem? ? című kiállítás fotói közt Bakács Tibor Settenkedő beszélgetett és feszegette a kényes témákat a hajléktalanszervezetek képviselőivel, akik maguk is több évet, évtizedet töltöttek az utcán. A kerekasztal beszélgetés után a Cool on Tool zenekar szerzőpárosa: Pély Barna és Fecske András lépett a színpadra. Hamar belopták magukat a közönség szívébe, lírai dalukat még meg is könnyezték az első sorokban.

Örömmel vállaltuk a fellépést, hiszen a banda minden tagjának fontos a társadalmi összefogás népszerűsítése. Ehhez szeretnénk hozzátenni a saját eszközeinkkel egy kis zenét és jókedvet ? árulta el Barna és András, akik új zenekarukkal legközelebb december 3-án lépnek fel az A38 hajón. A programot az AHA hajléktalan színház előadása zárta Romhányi József klasszikus Szamárfül verseivel. Bognár Szilvia fotóin keresztül mi is részesei lehetünk az eseménynek.

Szóljon hozzá!