ZETApress

hírportál

Információs hivatali nap

Fiatal és tapasztalt kutatók számára elérhető támogatási lehetőségekről rendezett információs napot hétfőn a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködésben ? tudatta az NKTH Kommunikáció.

A gazdasági válság hatásaként a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítható hazai pályázati források szűkültek, ezért is nagyon fontos, hogy a magyar kutatók kihasználják az uniós pályázati lehetőségeket ? hangsúlyozta Dr. Vadász István, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnökhelyettese, az információs napon tartott köszöntőjében.

Kroó Norbert professzor, az MTA alelnöke, az Európai Kutatási Tanács (ERC) tagja előadásában hangsúlyozta, örvendetes tény, hogy a magyar kutatók az új EU-tagállamok átlagát meghaladóan jól szerepelnek az Európai Kutatási Tanács fiatal és a tapasztalt kutatók számára kiírt pályázatain (Starting grant és Advanced grant pályázatok). A program indulása óta 16 magyar kutatónak sikerült támogatást elnyernie kutatási projektjéhez és összesen 22 magyar intézmény ad otthont az ERC által támogatott projektek megvalósításának.

Az ERC az Európai Unió 7. Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramjának égisze alatt működik. Az ERC-t, amelynek feladata a kutatók által javasolt ?felderítő? kutatás támogatása, 2007 februárjában hozta létre az Európai Bizottság, a Keretprogram Ötletek elnevezésű egyedi programjához kapcsolódóan. A 2007-2013. közötti időszakban a program 7,5 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik.

Az ERC által meghirdetett Ötletek-program legfőbb célja az európai tudományos kiválóság fejlesztése. Ezt a célt az ERC a tevékenységi területükön legjobbnak számító, kreatív tudósok, kutatók és mérnökök ösztönzése, támogatása révén igyekszik elérni. Az ERC a tudomány minden területéről várja e szakemberek egyéni pályázatait. Az értékelés során független nemzetközi zsűri biztosítja a világszínvonalú projektötletek értékelését. A legjobbak ötleteik megvalósításához évi 100-400 ezer eurós támogatást nyerhetnek. Az Európában egyedülállóan magas költségvetésű projektek vezetése nagy kihívást és kiemelkedő lehetőséget jelent a kutatók számára. A pályázati felhívás idekattintva megtalálható.

Szóljon hozzá!