ZETApress

hírportál

Megvannak a legprimábbak

Tegnap este a Művészetek Palotájában megismertük a Prima Primissima-díj nyerteseit. A tíz kategória jelöltjeit, a Primákat már bemutattuk, közülük választotta ki a zsűri a délutáni titkos szavazáson a legjobbakat.

A győzteseknek pazar gálaműsor keretében adták át az ötven-ötvenezer eurót, míg a többiek tíz-tízezret kaptak. Tandori Dezső, Lukács Sándor, Schrammel Imre, Glatz Ferenc, Hankiss Elemér, Finta József, Rangos Katalin, Jankovics Marcell, Perényi Miklós és Egerszegi Krisztina vehette át a kitüntetést. A sportolónő már 11 éve visszavonult, de mivel ez a kategória csak tavaly indult, így a díjat sem kaphatta volna meg mostanáig.

A közönség-díjat a Magyar Állami Népiegyüttes kapta. Olyan ez, mintha a zsűri tévedését igazítaná ki a néző, mondta el koreográfusuk. Más kérdés, hogy első díjat és közönség-díjat nem szoktak egyszerre kiadni. Az elmúlt hónapokban egyébként tegalább egymillió szavazat érkezett, s közülük egy vidéki tanárnő a közjegyző jelenlétében lebonyolított sorsolás eredményeként egy Mercedesszel lett gazdagabb.

A jubileumi gálán öt régi príma is negyvenezer eurós díjat kapott. A kuratórium tagjai közül Jókai Anna írónő Bánki András újságírónak, Kozma Imre atya Novák Ferenc koreográfusnak, Szokolai Sándor zeneszerző Kocsis Zoltán zongoraművésznek ? akinek legújabb szerzeményét is ajándékozta ?, Vincze Mátyás MTI elnök pedig Szabó István filmrendezőnek adta át a kitüntetést. Az ötödik Jubileumi Prima Primisszimát Töröcsik Mari vehette át Rudi Zoltántól, az MTV elnökétől.

Demján Sándor díjalapító ígérete ellenére nem várta meg a tizedik gálát, már most megszólalt. Kérte a közönséget, s a tévéközvetítésen keresztül az ország lakosságát, hogy adója egy százalékát ajánlja fel a tudományok és művészetek támogatására. Annak is nagyon örült, hogy a kuratórium politikamentesen döntött. Az nem lehet, hogy egy művész az egyik négy évben tud zongorázni, a másik négy évben elfelejt játszani. A zsűri felülemelkedett a pártszempontokon. Nem osztotta hungarosítákra és hungaroszunitákra a jelölteket, s nem akart közöttük egyensúlyt tartani a díjak odaítélésekor.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Veszprém lett a legprimább

Szóljon hozzá!