ZETApress

hírportál

WWF az iszapban

A katasztrófa elkerülhető lett volna? ? a WWF Magyarország mielőbbi feltérképezést sürget! Az elöntött otthonok romjainak takarítása folyik, az áldozatokat családjaik gyászolják, a haltetemek kihalászása lassan a végéhez ér.

A katasztrófa az egész világot megérinti, mindenki segíteni próbál. Felmerül azonban a kérdés, miért mindig az utólagos segítségnyújtás marad, a megelőzés biztosan nem lehetséges? Nem volt előjele? A WWF Magyarország olyan légi-fotóhoz jutott, amely a szükséges megelőző intézkedések elmulasztásának tényét veti fel.

Egy 2010 júniusában készült felvételen jól látható a Kolontári vörös iszap tározó hétfőn átszakadt 10-es kazettájának egy helyen meggyengült fala. A tározó kazettákat körülvevő havária csatornákban több helyen látható vörös iszap, ami egyértelműen szivárgásra utal. Ilyen esetben nem csak a csurgalékot kell kezelni, hanem a szivárgást is meg kell szüntetni.

A vörös iszap színét a vasoxid adja, ami a kiülepedő szilárd anyaggal együtt maga az iszap. A folyadék nem vörös, mert a vörös vasoxid vízben nem oldódik, csak keveredés esetén, tehát a vörös szín mozgásban lévő anyagra utal (az árokban). ? A tározó gátján kívüli vörös folt arra utal, hogy szivárgás volt ? mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A tározó emellett nagyon közel található lakóházakhoz, és természeti értékekhez, így különösen szigorú ellenőrzéssel kellett volna ennek állapotát rendszeresen vizsgálni. A WWF ennek elmulasztására is keresi a magyarázatot.

A légi felvételeket az Interspect lelkes csapata készítette, 2010 tavaszától végeznek ? többnyire önerőből, elkötelezettségükből adódóan ? légi-felvételeket a túlterjeszkedő külszíni fejtések, és potenciális veszélyt jelentő, vagy csupán nem megfelelő állapotú depóniák felderítésére. A kolontári tározó esetében azt is elmondták, hogy a lakóházak közelsége mellett a gát állapota is megdöbbentő volt.

Szerdán a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére sikerült a csapatnak elvégeznie a vörös iszap elöntés stratégiai légi felvétel-térképezését. A felvételeken a vörös iszap által sújtott területek tökéletesen elkülöníthetőek, a speciálisan átalakított kamerával készült felvételeken elüt minden olyan belvízfolt, amelyet minimális vörös iszap terhelés ért. A technológiával tehát a vörös iszap térképezése nem okoz problémát.

A WWF Magyarország az eset szigorú kivizsgálása mellett a további tározók kivizsgálását sürgeti, már hétfőn elrendelné a Duna teljes szakaszának légi feltérképezését. ? Sajnos nem ez az egyetlen rossz állapotú műtárgy. Mindenképpen szükség lenne az ország területén található környezetvédelmi és életvédelmi szempontból veszélyes területek felmérésére ? jelentette ki Figeczky Gábor. ? A felvételek azt mutatják, hogy már Magyarországon is vannak olyan elérhető technológiák, amellyel hetek alatt feltérképezhetőek a potenciális veszélyt jelentő objektumok. Így egy veszélyességi sorrend létrehozására nyílik lehetőség, ami a részletes vizsgálat és a beavatkozás sürgősségét tekintve rangsorol, mindezzel megelőzésre ad lehetőséget a hasonló katasztrófák esetében ? folytatta Figeczky Gábor, megbízott igazgató.

Szóljon hozzá!