ZETApress

hírportál

Környezetvédelem ? komoly játék

Véget ért az Újrahasznosítási Hónap. Tízezer diák tanult a mozgó játszóházban. Egerben és Várpalotán érdeklődtek a legtöbben. Hetedszer rendezték meg az újrahasznosítás leghosszabb hazai rendezvénysorozatát, az Újrahasznosítási Hónapot ? tudtuk meg Bajza Petrától.

A szervező ÖKO?Pannon Nonprofit Kft. egy hónap alatt 19 magyarországi településre kormányozta el interaktív rendezvénykamionját, az utolsó állomás Orosháza volt. Az országos turné helyszíneit csoportosan több mint 12 ezer diák és pedagógus kereste fel, akikhez közel ötezer ?civil? látogató is csatlakozott. Idén Eger és Várpalota diáksága volt a legérdeklődőbb.

Eredményesen zárult az ÖKO?Pannon Nonprofit Kft. idei rendezvénysorozata, az immár hetedik Újrahasznosítási Hónap. A koordináló szervezet interaktív rendezvénykamionja ismét a környezeti szemléletformálás legfontosabb célcsoportjait szólította meg: az óvodás, iskolás korosztályt és nevelőiket. A 19 helyszínre szervezett csoportokban több mint 12 ezer diák és pedagógus látogatott el, akikhez összesen további ötezer ?civil? látogató csatlakozott. Az Alma zenekar fellépéseit is kiemelkedő érdeklődés kísérte, helyszínenként 5-600 fős közönség volt kíváncsi a koncertre, a legkitűnőbb hangulatot Szombathely, Dunaújváros és Debrecen hallgatósága teremtette.

Az Újrahasznosítási Hónap rendezvénykamionján a Csodák Palotája tervezői által készített játékokat lehetett kipróbálni. A varázsdoboz, a térképes játék és a papírmerítés új ismereteket kínált, míg a számítógépes kérdezz-felelek a diákok már megszerzett tudását tesztelte. A mini hulladékválogató és mágneses szeparátor kicsiben mutatta meg, hogy ipari méretekben is miként osztályozzák, válogatják a szelektíven gyűjtött hulladékokat, a sorbarakó játékban pedig hasznosított másodnyersanyagok mutatkoztak be. A golyós labirintus egy ügyességi feladat keretében tudatosította a szelektív gyűjtőedények színeit. 10 hasznos tanács figyelmeztetett a hulladék keletkezésének megelőzésére.

Méret és arány

A roadshow csak nyitóállomásán, Budapesten időzött két napig, a Millenáris Parkban felállított kamionhoz ekkor csoportosan 650 diák és tanár látogatott el. Az egynapos vidéki rendezvényeket mindenütt komoly érdeklődés fogadta. A legtöbb diák és pedagógus Egerben kapcsolódott be a programba, több mint 1200-an, de hasonlóan sok óvodás, iskolás kereste fel a rendezvény helyszínét Veszprémben és Szekszárdon is.

A rendezvény idén a 20-30 ezer lakosú településeken volt a legnépszerűbb. Öt olyan településen is megfordult az interaktív rendezvénykamion, ahol a teljes lakosságnak közel 3%-a kipróbálta a játékos ismeretterjesztő eszközöket. A legérdeklődőbb települések e statisztikai összefüggés szerint Várpalota (3,01%), Keszthely (2,56%), Szekszárd (2,46%) és Balassagyarmat (2,36%) voltak.

Az újrahasznosításról szóló élményszerű ismeretterjesztés mindenki számára elérhető volt, az akadálymentes rendezvénykamion több településen is fogadta mozgáskorlátozott, vagy csökkent képességű gyermekek csoportjait.

Újrahasznosuló ismeretek

Az ÖKO-Pannon közel egy évtizede végzi szemléletformáló munkáját. A négy éve közlekedő rendezvénykamiont egyre több diák köszöntheti ismerősként. Aki az első években még óvodásként lépett a kamionba, idén már kisiskolásként frissíthette fel tudását.

Az iskolai mindennapok részévé váló újrahasznosítási ismeretek pedig a gyűjtési gyakorlatban sem maradnak következmények nélkül. 2003-ban az ÖKO?Pannon rendszerében a lakosságtól 4300 tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven, a 2010 végére várt érték meghaladhatja az 55 ezer tonnát. Az Újrahasznosítási Hónap 2010-es rendezvénysorozata az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális alap társfinanszírozásával a KEOP 6.1.0./B/09-2009-0046 projekt keretében valósult meg.

Szóljon hozzá!