ZETApress

hírportál

Zöld együttérzés

A Greenpeace Magyarország őszinte együttérzését fejezi ki a katasztrófa sújtotta emberek, mindenekelőtt az áldozatok hozzátartozói felé, és mélységes felháborodását a katasztrófáért felelős MAL Zrt. vezetőinek cinizmusa, félretájékoztatása miatt.

Már a katasztrófa utáni első napon is világosan látszik, hogy felelősségük teljesen egyértelmű, hogy a túl sok tárolt vörös-iszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka. – A következő katasztrófák megelőzése miatt a cég vezetőit a büntetőjog eszközeivel is a legszigorúbban felelősségre kell vonni! – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója, amikor tájékozódott a helyszínen.

A Greenpeace fontosnak tartja a katasztrófa tanulságaival való foglalkozást már most, amikor még a következő katasztrófák megakadályozásához szükséges tenni akarás erős az országban. Ahhoz, hogy több hasonló tragédia ne történjék, sürgősen meg kell erősíteni a környezetvédelmi hatóságokat, mind jogkörüket, mind kapacitásaikat, mind függetlenségüket tekintve. Számtalan hasonló veszélyforrás van még az ország területén, melyek meg tudták szerezni a működésükhöz szükséges engedélyeket.

A magyar állampolgárok létbiztonsága megköveteli – mondta Szegfalvi Zsolt -, hogy minden veszélyes ipari tevékenység a lehető legszigorúbb ellenőrzés alatt legyen, és semmiféle üzleti érdek vagy a munkahely-teremtés érve ne adjon veszélyes könnyítéseket a számukra.

A Greenpeace ezért a különösen veszélyes ipari termelési módokkal kapcsolatos teljes paradigmaváltást követel, melynek alapja az állam részéről teljes bizalmatlanság és azt elővigyázatosság elvének maximális érvényesítése kell, hogy legyen. Nem folytathat ipari tevékenységet többé olyan üzem, amelyik az általa okozható maximális kárért nem tud teljes anyagi felelősséget vállalni!

Szóljon hozzá!