ZETApress

hírportál

Kerülhettek a biciklisták

Szerda este tömegesen bírságolták meg a nagykörúti felvonuláson a kerékpárosokat a rendőrök. 10-15 ezer forintot is kiszabtak a fényvisszaverő prizma hiánya, vagy a tilosba való belógás miatt. Mára virradó éjjel nem kellett a zsebükbe nyúlniuk, kerülniük viszont annál inkább.

A lezárt Margit hídon a felújítás miatt amúgy is tilos a kerékpározás. A bicikliket csak a híd északi oldalán, a keskeny gyalogjárdán lehet áttolni Budáról Pestre és vissza, ráülni viszont ott sem szabad. Tegnap éjjel 11-től ma hajnali 3-ig még ez a lehetősége sem volt meg a kerekezőknek, mert a margitszigeti bejárónál dolgoztak az építők.

A híd közepén lemezeket raktak le daruval, hogy a lánctalpas munkagép a továbbiakban azon közlekedjen. A munka idején csak a budai hídfő és a szigeti bejáró között lehetett közlekedni, a bejáró és a pesti hídfő között nem. Az egyik oldalról a másikra tehát csak tömegközlekedési járművekkel lehetett átutazni, ami folyamatosan közlekedett.

Sajnos a kerékpár sem villamoson, sem buszon nem szállítható, így a drót-szamárral csak az Árpád hídon, vagy a Lánchídon lehetett átmenni. A villamosra még fel is fért volna a bicikli, de mivel hajnali 1-től már csak a zsúfolt villamospótló buszok közlekedtek, a kerékpárosok ezt sem használhatták.

A négyórás hídlezárásnak sem mindegyik gyalogos örült. A bérleteseknek a buszozás-villamosozás nem jelentett problémát, de a jegyeseknek-jegyteleneknek annál inkább. Nekik így lyukasztani kellett az átjutáshoz, míg gyalogosan átkelve ezt megspórolhatták volna. S mi van, ha valakinek sem pénze, sem jegye nem volt? Az ellenőrök vajon megbüntették-e őket azért, mert önhibájukon kívül járműre kellett szállniuk? Csak remélhetjük, hogy elnézőek voltak! Erre egyébként a BKV és a hídfelújítás gazdájának, a Fővárosi Önkormányzatnak is gondolnia kellett volna!

1 hozzászólás

  1. Minden tiszteletem az egészségtudatos, környezetvédő kerékpárosoknak, de azt nem értem, miért szerettek volna BKV-járművekre felszállni a bringákkal? Nem volt ki a két kerekük? Egyébként a KRESZ betartása saját érdekükben is fontos lenne, tehát ha nincs felszerelve a kerékpár a kötelező eszközökkel – pl. fényvisszaverő prizma – akkor jogos a büntetés! Jó volna, ha betartanák a közlekedési előírásokat és kevesebbet követelőznének, mert ők ingyen kapják a kerékpárutakat, amelyeket vagy a gyalogjárdából, vagy az úttestből vesznek el…