ZETApress

hírportál

Páratlan élmények Gemencen

Milyen a nosztalgia gőzmozdony belülről? Hogyan kell hajtányozni? Micsoda koncertet adnak szarvasbőgéskor a gímbikák? Mindezt megtapasztalhatják mindazok, akik úgy határoznak, hogy szombaton a gemenci erdőgazdasággal együtt ünneplik Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdején keresztülvezető Gemenci Erdei Vasút napját.

A Gemenc Zrt. színes programokkal várja a természet és a vasút szerelmeseit. A játszóházat, íjászbemutatót, mézkóstolót és mézvásárt, fotókiállítást, gyalog- és kerékpártúrát, sétahajózást és aszfalt rajzversenyt is magába foglaló programsorozat a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ mellett több helyszínen is várja a kicsiket és a felnőtteket egyaránt ? tudatta Baricz Árpád.

Már szeptember 17-én elkezdődik az ünnepségsorozat, hiszen Gemenc rengetegének különleges koncertjét mindazok meghallgathatják, akiket érdekel a gímszarvasbikák bőgése és részt vesznek a szürkületben (17 órakor) induló és késő este befejeződő szarvasbőgés-hallgató túrán, a gemenci erdő vadregényesen csodás helyszínén, a világrekorder gímszarvasok hazájában.

Szeptember 18-án az első kisvasúti szerelvény 8:30-kor indul a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból és a teljes pályahosszat végigjárva érkezik meg a bárányfoki végállomásra. A kisvasúton egész nap lehet utazni, de a teljes pályahosszat csak a reggeli és a 10:30-kor induló járattal lehet bejárni.

Az egész napos rendezvénysorozat programjai 9 órakor kezdődnek. A látogatók a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban kívülről-belülről megtekinthetik a Reze gőzmozdonyt igazi gőzmozdonyvezető segítségével. A gyermekek és a játékot kedvelő felnőttek kipróbálhatják a hajtányozást, a vasút iránt érdeklődők megtekinthetik az árvíz alatt lévő gemenci vasúti pályáról készült fotókiállítást, a különleges ízvilágot szeretők pedig kóstolhatnak és vásárolhatnak is a kiváló erdei mézből.

A természet barátai és a bakancsos turisták gyalog és kerékpáros túrákon vehetnek részt. A Keselyűsből induló túra elejét a résztvevők az erdei vasúttal teszik meg Bárányfokig, ahonnan túravezető kíséretében közel 7 km-es erdei gyaloglással érkeznek vissza Keselyűsbe. A kerékpártúra az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről indul saját vagy helyben kölcsönzött kerékpárral. A résztvevők az árvízvédelmi töltésen Keselyűsig kerékpároznak (17 km), onnan az erdei vasúttal utaznak a Gemenci Duna-partra, majd vissza Pörbölyre. A résztvevők kerékpárjait az erdei vasúton díjmentesen szállítja a Gemenc Zrt.

Mindemellett sétahajózással kombinált kisvasutazásra is lehetőség lesz 9:40 és 10:30 perces indulással a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból. A kisvasút megállóhelyein is érdekes programokkal várják a látogatókat. Lassinál halászati kiállítás, játszótér és büfé, míg Malomtelelőnél tanösvény és madármegfigyelő torony várja a látogatókat.

Szóljon hozzá!