ZETApress

hírportál

Az államfő is ünnepel

A vérszomjas, gyilkos, fasiszta ellenforradalmárok rátámadtak a békésen lövöldöző szovjet katonákra, írta egy diáklány középiskolai dolgozatában, a ?70-es évek elején. Az ?ellenforradalom? leverésének másfél évtizedes évfordulójára íratott dolgozatból M. Kiss Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora idézett tegnap délután a Bourbon-házban, az 1956-os kitüntetettek előtt. Köztársasági elnökünk emlékérmeket és emlékplaketteket adott át háromtucat úrnak és hölgynek.

Nehezen hiszem, hogy az egykori diáklány rosszul ismerte a történelmet. Inkább maró gúnyt vélek a szavaiban, amivel azoknak üzent, akik tudtak a sorok között olvasni. Dodonai mondatai miatt még az akkori hatalom sem orrolhatott rá. Ez volt ám az igazi bátorság, az ésszerű cselekedet! Olyannyira szellemes mondat volt ez is, mint amit egy későbbi újságban olvastam: Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet katonák öröklakást kaptak. Akkor még örökkévalónak tűnt az, ami végül csak ideiglenes lett.

A fenti eseménnyel vette kezdetét Sólyom László köztársasági elnök ünnepi programsorozata. A Városligetből Budára hajtatott, s beszédet mondott a műegyetemi megemlékező ünnepségen, a K épület aulájában. Ide a kitüntetetteket is autóbuszon szállították át. Járművünk rendőri felvezetéssel, motoros rendőrök kíséretében haladt a Thököly és Rákóczi úton, majd a Nagykörúton és a Petőfi hídon át. Egy szakaszon mellettünk haladtak a rendőrség új vízágyúi is, de hamar elváltak útjaink. Nekik este az Operaháznál akadt dolguk a Szabadság térről átvonuló tüntetőkkel szemben.

A Műegyetemen az államfő nem csak ?56-ra, de a tavalyi őszre is emlékezett. Nem egyeztethető össze a demokráciával, a tüntetők elleni rendőri brutalitás, az azonisító nélküli rendőrök ügye még nincs lezárva, mondta. Előbb az aulában koszorúzta meg az egyetem halottainak emléktábláit, majd az ?56-os szervezetekkel együtt megkoszorúzta a tavaly felállított ?56-os emlékművet a Műegyetem rakparton. Utána megindult a menet, élén a két Csepel teherautóval az egykori útvonalon a Bem térre és a Parlamenthez. A forradalom lángja viszont csak ma este gyullad fel a Kossuth Lajos téren.

Este az államfő az Operaházba ment. Az állami ünnepségek programját korábban már ismertettük. Sólyom László este részt vett és ma is részt vesz ezekben. Az Ötvenhatosok teréről délre a Sándor-palotába megy, ahol a Nagy Imre Érdemrend átadási ünnepségére kerül sor nemzeti ünnepünk alkalmából a Tükör-teremben. Az ünnepség után, délután 3-kor a Fidesz tartja nagygyűlését az Astoriánál, de ez már nem államfői esemény. Az ünneplők innen fáklyáikkal a Terror Háza Múzeum elé vonulnak, hogy meggyújthassák az emlékezés mécseseit. A Kisföldalatti ekkor nem áll meg majd a Vörösmarty utcánál ugyanúgy, ahogy tegnap este az Operaháznál is átrobogott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ki a tüntető?

Szóljon hozzá!