ZETApress

hírportál

Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács alakul

A kormányfő döntött arról, hogy kiket javasol a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjainak. A héttagú testület elnökének Nagy Jánost, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnökét jelöli. A Tanács elnökét és tagjait a köztársasági elnök nevezi ki. Az új vagyontörvény egységes jogi keretet ad az állami vagyongazdálkodásnak és egyúttal új intézményrendszert hoz létre, amelyben a fő tulajdonosi döntéshozó testület a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, a döntések végrehajtó szervezete pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A miniszterelnök a pénzügyminiszter kezdeményezése alapján a tanács elnökének Nagy Jánost, az ÁPV Zrt. igazgatóságának elnökét, a Debreceni Egyetem prorektorát; a testület tagjainak Erdei Tamást, a Magyar Külkereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatóját, a Bankszövetség elnökét; Tátrai Miklóst, a Pénzügyminisztérium államtitkárát és Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárát javasolja kinevezni.

A gazdasági és közlekedési miniszter kezdeményezése alapján Baranyi Imrét, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Kht. Igazgatóját és Varga Gusztávot, a GANZ Acél Zrt. vezérigazgatóját; a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kezdeményezése alapján pedig Roóz Józsefet, a Budapesti Gazdasági Főiskola közelmúltban leköszönt rektorát jelöli a tanácsba.

Újabb államtitkár távozik

Gyurcsány Ferenc távollétében szerdán Kiss Péter kancelláriaminiszter kezdeményezte Szili Katalin házelnöknél a tanács elnökének javasolt Nagy János bizottsági meghallgatását. A kormányfő a személyi javaslatairól tájékoztatta a köztársasági elnököt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói feladatok ellátásával a pénzügyminiszter Tátrai Miklóst, a PM államtitkárát bízza meg, aki az év végétől tölti be ezt a pozíciót. Az államtitkár utódlásáról később születik döntés, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!