ZETApress

hírportál

Szegeden szeretik egyetemüket

Egy európai közvélemény-kutatás eredményei szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói jobban szeretik egyetemüket, számos ponton elégedettebbek az oktatás feltételeivel és minőségével, mint európai társaik, de a magyar átlaghoz hasonlóan borúlátóbbak a munkavállalás és a karrierlehetőség tekintetében. Ugyanakkor nyelvi felkészültségük még nem érte el az európai színvonalat, és rosszabb a hazai átlagnál is.

A Trendence Graduate Barometer 2010 felmérésében 24 ország, 850 intézmény, 220 ezer hallgató vett részt. Az évente ismétlődő, egyre népszerűbb európai szintű online közvélemény-kutatás az egyetemi hallgatók véleményét, elégedettségét vizsgálja saját képzésüket illetően, valamint jövőbeni várakozásaikat a munkaerőpiacon ? tudatta Keczer Gabriella sajtószóvivő.

A Trendence Graduate Barometer 2010 a mérnöki és gazdasági képzésben résztvevőkre koncentrált. Magyarországon több mint 26 ezer hallgató válaszolt a kérdésekre. A szegedi mérnökhallgatók közül 842-en, a gazdasági szakokon tanulók közül 309-en töltötték ki a kérdőívet.

Arra a kérdésre, hogy miért az SZTE-t választották, a hallgatók első helyeken, az európai és a magyar átlagnál is nagyobb arányban választották az oktatás magas színvonalát, az akadémiai kiválóságot és az egyetem elismertségét a munkáltatók körében. A tavalyi felmérésben a hallgatók ugyancsak ezeket a tényezőket rangsorolták az első helyekre.

A szegedi hallgatók összességében 5,3-ra értékelik az SZTE-t, miközben a magyar hallgatók átlagosan csak 4,85-re, az európaiak pedig csak 4,8-ra értékelik saját intézményüket. Tavaly a szegedi hallgatók szintén 5,3-ra osztályozták intézményüket.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az európai és a magyar átlagnál is pozitívabban értékelték többek között az intézmény tudományos elismertségét, a diákéletet, a diploma munkaerőpiaci értékét, az egyetemi infrastruktúrát, az intézmény informatikai felszereltségét, nemzetközi kapcsolatait. A szegedi hallgatók a magyar és az európai átlagnál nagyobb arányban gondolják úgy, hogy az SZTE-n megkapják mindazt a tudást, amire a munkaerőpiacon szükségük lehet. Ugyanakkor más európai egyetemekhez viszonyítva a szegedi diákok kevésbé elégedettek a kurzusok tartalmával, valamint ? a mérnökhallgatók ? az egyetemi adminisztrációval és szolgáltatásokkal.

Az oktatás feltételeinek és minőségének pozitív megítélése ellenére a magyar és szegedi hallgatók borúlátóbbak az európai átlagnál a munkavállalás, a karrierlehetőség és a várható jövedelmek tekintetében. Ami a munkatapasztalatot és a nyelvtudást illeti, mind a magyarországi, mind a szegedi átlag elmarad az európaitól. A szegedi (és a magyar) hallgatók jóval kisebb mértékben vesznek részt tanórán kívüli tevékenységekben, kevesebb, a képzésükkel összefüggő munkatapasztalatot szereznek, haladó szintű angol nyelvtudással pedig a szegedi mérnök hallgatók mindössze 17%-a, közgazdászok 28%-a rendelkezik, míg az európai átlag 60%, de a magyar átlag is meghaladja a szegedit.

Szóljon hozzá!