ZETApress

hírportál

Rendőrök az iskoláknál

Mintegy ötszáz általános iskolás érkezett reggel az angyalföldi Hegedűs Géza Általános Iskolába. Karcsi bácsi sárga mellényes tanítványai a zebra előtt vigyázták átkelésüket. A kémia-fizika szakos tanár immár tíz éve áll kinn velük hóban és fagyban minden reggel az iskolakezdés előtt. Az ötödikeseket tanítja be a feladatra, akik aztán nyolcadikos korukig őrzik diáktársaik biztonságát.

S hogy mit kerestem ma korán reggel egy észak-pesti iskolánál? Mert a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón az iskolák biztonsága volt a téma. Budai Bernadett után erről Szabadfi Árpád országos főkapitány-helyettes beszélt. A dandártábornok egyúttal az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának elnöke is. Megtudtuk tőle, hogy az ország több száz iskolájában állnak kinn mától a közlekedési diákjárőrök. A fővárosban kerületenként két-három iskola előtt védik társaikat.

Az iskolák előtti szolgálatok megszervezése a helyi kapitányságok faladata. Ők tudják, melyek a legveszélyesebb területek. A diákok munkáját tanáraikon és a rendőrökön kívül polgárőrök is segítik. A közlekedés területén egyébként is kiváló az együttműködés a rendőrök és polgárőrök között, s a közös járőr párok felállítása jó úton halad.

Az iskolák előtti balesetek jobb forgalomszervezéssel elkerülhetőek lennének. Lehet, hogy egy zebra, vagy egy várakozóhely áthelyezése is biztonságosabbá tenné a környéket. Ebben a munkában, a felderítésben és a végrehajtásban, a rendőrségnek az önkormányzatokkal kell együtt működniük.

A sajtótájékoztató után a főkapitány-helyettes képes-rajzos kiadványokat osztott ki a felsorakozott elsősöknek, s az évnyitón aztán minden tanuló kapott belőlük. Az elsősök nevét mai első iskolai napjukon kitűzőjükön olvashattuk. Ők még nem ismerik a betűket, ők még nem azonosíthatják ez alapján egymást, de legalább a tanító néni így könnyen tudja nevükön szólítani őket. A gyerekek is sikerélményt okoz, ha a tanító néni ilyen hamar megismeri mindnyájukat.

Szóljon hozzá!