ZETApress

hírportál

Termálvizes üvegház

Megújuló energiával a biológiai sokféleségért. Környezetbarát módszerrel, termálvízzel fűtik a jövőben az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet Vácrátóti Botanikus Kertjében a trópusi gyűjteménynek helyt adó, részben átépítés alatt álló üvegházakat.

A jövő április végére befejeződő fejlesztések mintegy egymilliárd forintba kerülnek. A megújuló energia a lehetőségek gazdag tárházát kínálja, felhasználásával kapcsolatban azonban célszerű a helyi környezeti adottságoknak megfelelő megoldásokat alkalmazni ? jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára a vácrátóti eseményen elmondott beszédében ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Németh Tamás szerint az egyik lehetőség a termálvíz hasznosítása, amelyet korábban nem mindig használtak ki megfelelően. ? Magyarország vízben és termálvízben egyaránt gazdag, de ez csak az egyik lehetséges út ? fogalmazott a főtitkár, aki óvott attól, hogy a jövő energiastratégiáját egyetlen energiaforrásra építsük. ? Jelentős mérföldkő ? így nevezte az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet igazgatója a GEOTERM nevű projekt legújabb fejezetének megvalósulását. Török Katalin elmondta, hogy a megújuló energiaforrásokra való átállás keretében több fejlesztést is megvalósítanak jövő tavaszig.

Ezek közül az első sikeres lépésnek minősítette a botanikus kert kísérleti területén elvégzett kútfúrást. A megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű termálvíz megtalálása és hasznosítása az igazgató szerint azért is kiemelten fontos, mert míg korábban az intézetben csak elvi szinten foglalkoztak a globális környezeti problémák lehetséges megoldásaival, most már aktívan is megpróbálnak tenni e célok érdekében. A botanikus kertben a régi, energiapazarló, trópusi gyűjteménynek helyt adó üvegházak fűtésének korszerűsítését tavaly kezdték el. Ezzel párhuzamosan az elavult házak helyén 800 m2 korszerű üvegház épül.

A percenként 1750 liter hozamú, 60 fokos termálvízből kinyerhető hővel a tervek szerint nem csupán az üvegházi gyűjtemények, hanem az Intézet és a Vácrátóti Önkormányzat épületeinek fűtése is megoldható az esztendő nagy részében. A becslések szerint, átlagos évben a körülbelül 200 napos fűtési szezonban csak 50-60 olyan nap lesz, amikor a termálvízfűtést ki kell egészíteni. A többletenergiát is környezetbarát módon, egy biomassza kazánnal állítják majd elő.

A termálvízre és biomasszára alapozott fűtéssel a szén-dioxid-kibocsátás évente 533 tonnával csökkenhet Vácrátóton. A környezetbarát megoldások a fűtési költségeket is nagymértékben, akár 35 százalékkal is csökkenthetik. A felszínre hozott termálvíz kötelezettséget is ró a vácrátóti intézményre. A jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodni kell a körülbelül 30 fokosra hűlt víz földbe való visszahelyezéséről. Az úgynevezett visszasajtoló kút fúrása még a nyáron megkezdődik.

A fejlesztések részeként egy passzívház technológiával készülő látogatóközpont is épül. A mintegy 400 négyzetméteres épületnek saját fotóvillamossági berendezése lesz, a tetején elhelyezett napelem rendszer áramfejlesztő modellként a technológia terjesztését szolgálja. A ház építése idén nyáron kezdődik.

A látogatóközpont kiállítása a klímaváltozás hatásait, a biológiai sokféleség szerepét, illetve az emberek életmódja és az energiahasználat összefüggéseit mutatja be a botanikus kert látogatóinak. ? Az évi hatvanezer látogató nem csak lehetőséget jelent az élővilág bemutatására, hanem folyamatos feladatot is a szakembereknek. A megújuló energiára való áttérés példája segítheti a környezetünkkel kapcsolatos szemléletváltást azok körében, akik ellátogatnak Vácrátótra ? hangsúlyozta Török Katalin.

A 2011. április végére befejeződő fejlesztések mintegy egymilliárd forintba kerülnek. Ehhez az összeghez az Akadémia 150 millió forintos támogatást nyújtott, a fennmaradó, hárommillió eurót pedig a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok alapjából nyerte el a vácrátóti intézmény. A majdnem 200 éves történeti tájképi kertben 1952-ben alapított 23 hektáros botanikus kert Magyarország leggazdagabb élőnövény gyűjteménye, több mint 12 ezer fajjal és fajtával rendelkezik. Növényrendszertani gyűjteménye száz család több ezer növényét tartalmazza, az évelő- és sziklakerti gyűjtemény pedig 2700 fajtát ölel fel.

Üvegházi kollekciójában csaknem 3000 növényféle kapott helyet, a fákat és cserjéket bemutató dendrológiai gyűjteményében pedig 3100 faj található. A botanikus kert műemlék- és természetvédelem alatt áll. Különleges élőhelyként gazdag az állatvilága is, a kert területén különböző puhatestű, rovar, hal és madárfajok élnek nagy számban.

1 hozzászólás

  1. Cégünk, az Orosházán működő Fer-Marik Kft. több mint 20 éve foglalkozik üveghulladék felvásárlásával, elszállításával, kezelésével, jellemzően ipari cégektől. Minőségtől és mennyiségtől függően foglalkozunk sík és öblös, főleg tiszta üvegtörmelék, üvegcserép kereskedelemmel, szállítással. A tiszta üvegcserép mellett szennyezett kezelésre váró üveget (hőszigetelő, laminált, edzett üveget, kopolit, szélvédő üveget) is átveszünk mennyiségtől és a szennyezettség fokától függően. Igény esetén 6-10-12 m3-es konténert tudunk biztosítani az üvegtörmelék összegyűjtéséhez, a szállítást és a rakodást saját konténerszállító tehergépjárműveinkkel végezzük, vagy a telephelyünkre szállítva is átvesszük az üveghulladékot, mérlegelési, rakodási lehetőség a telephelyen van.

    Az üveghulladék hasznosításával, kezelésével, szállításával, begyűjtésével kapcsolatos, ezek végzéséhez szükséges engedélyekkel rendelkezünk. Az általunk begyűjtött üvegtörmelék, újrahasznosításra kerül. Kft-nk az üveghulladék begyűjtés szállítással, kezelés és hasznosítás tevékenységi területen MSZ EN ISO 9001:2009 és MSZ EN ISO 14001:2005 irányítási rendszert vezetett be és alkalmaz. Ha Önnek üveghulladéka keletkezik és tenni szeretne valamit a környezetvédelemért, valamint nincs megelégedve jelenlegi szállítójával, vevőjével, várom megtisztelő megkeresését a +36-20-388-1291 mobil vagy a +36-68-410-350 vonalas számon, illetve a janosik.ferencne@fermarik.hu email címen!