ZETApress

hírportál

Akadálymentesítés

Lezárult a Norvég Alap és a Duna-Mecsek Alapítvány akadálymentesítési programja. Több mint 95 millió forint talált gazdára a pályázat utolsó fordulójában. A Baranya, Bács-Kiskun, Pest és Tolna megye 60 települése számára kiírt komplex akadálymentesítési pályázat harmadik fordulójában június 25-én hirdettek eredményt.

A pályázat utolsó körében heten nyújtották be projektelképzeléseiket, ezek közül ötnek ítélt meg támogatást az alapítvány kuratóriuma. Himesháza, Püspökszilágy Madocsa, Kalocsa és Véménd között összesen 95 millió-kétszázezer 132 forintot osztanak szét intézményi akadálymentesítésre.

A csaknem 600 millió forint keretösszegű pályázatot tavaly áprilisban írta ki a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány, azzal a céllal, hogy ösztönözze és támogassa az önkormányzati intézmények, helyi civil szervezetek, társulások, közhasznú és gazdálkodó szervezetek épületeinek akadálymentesítését. A települések számára rendelkezésre bocsátott összeg nagyobbik részét a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány korábban maga is pályázat útján nyerte az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok alapjától.

A pályázat első fordulójában 12, a másodikban 9 projekt nyert támogatást, összesen 489 millió 523 ezer 568 forintértékben. A három fordulóban 21 településen összesen 26 kedvezményezett jutott pályázati pénzhez, közülük sokan már neki is kezdtek a fejlesztések megvalósításának. A nyertesek listája a pályázat honlapján található.

A Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány

A Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott alapítvány 2006 áprilisában kezdte meg működését. Az alapítvány célja a település-, a térség- és a gazdaságfejlesztés segítése a hazai nukleáris létesítmények környezetében és a hulladéktároló-helyek kutatásában érintett településkörben, tehát Paks, Kalocsa Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy vonzáskörzetében. A felsorolt térségekben hatvan település található, amelynek összlélekszáma hozzávetőlegesen 136 ezer fő.

Az érintett települések önkormányzatai, azok társulásai, továbbá a közigazgatási területükön működő intézmények, közhasznú szervezetek, civil szervezetek, egyesületek és gazdálkodó szervezetek kaphatnak pályázati úton segítséget mindazon tevékenységükhöz, amelyek az alapítvány céljaival egyértelműen összhangban állnak.

Az alapítvány 2010-ben is kiemelt feladatának tekinti, hogy a világgazdaságban kialakult recesszió hatásait a maga eszközrendszerével ellensúlyozza a támogatott területeken, elsősorban munkahelyteremtés, illetve a kis közösségek energiaracionalizálási tevékenységének támogatása, valamint a szükséges pályázói önerők biztosítsa révén. Az alapítvány tavaly több mint 635 millió forinttámogatást nyújtott a településeknek, mely közvetetten hatmilliárd forintfejlesztést generált, és 62 új munkahely teremtéséhez járult hozzá.

Szóljon hozzá!