ZETApress

hírportál

Elfogadták a biztonsági terveket

Jóváhagyta az állami rendezvények biztonsági terveit az augusztus 20-i központi állami ünnepség rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. A kormány méltó és színvonalas műsort állított össze Magyarország születésnapjára. A méltó ünneplés mellett kiemelt szempont a biztonság is, és amit emberi számítás szerint meg lehet tenni, azt meg is tették az állami szervezetek, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Az elfogadott biztonsági tervek magukban foglalják a meteorológiai, az egészségügyi és a tömegközlekedési tervet, valamint a biztonsági és helyszíni közlekedési tervet is, amely tartalmazza az összes rendezvény pontos helyszínrajzát, a megközelítési útvonalakat, a kordonokat, sőt a rendezvényen résztvevők tájékoztatásának módját, a szolgálatot teljesítő szakhatóságok és biztonsági emberek számát és a kiürítési tervet is.

Tegnap délelőtt az államtitkári bejáráson és az azt követő kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón magam is részt vettem a Citadellán. Megnéztük a vetőcsöveket, melyből a pirotechnikai tölteteket lövik majd ki 100-300 méter magasba. Hat ilyen helyszín lesz a fővárosban, az egyik a Lánchídon lesz. A Red Bull versenyének idejére az ottani veszélyes zónából eltüntetik a robbanó tölteteket, s csak a tűzijáték kezdetére teszik vissza azokat. Az általunk meglátogatott Citadellában az összes mennyiség egyötöde lett telepítve. Az itteni és a többi főnök rádióösszeköttetésben áll majd az operatív törzzsel, hogy parancsszavára leállíthassa az attrakciót.

Az operatív törzs Gál J. Zoltán vezetésével, a Miniszterelnöki Hivatal hatodik emeletén székel. Tagjai között van az ORFK, a BRFK, az Országos Katasztrófavédelem, a Fővárosi Tűzoltóság, a Dunai Vízirendészet, a Ferihegyi Légirendészet, a Nemzetbiztonsági Hivatal és az Országos Mentőszolgálat munkatársa is. A meteorológusok 36 órás előrejelzéssel készülnek, melyet félóránként frissítenek. A helyszínen a menekülési útvonalak térképeit osztogatják a hosstesek, s a kivetítőkön is követhetjük az információkat. Az eddigi másfél kilométeres partszakasz helyett idén három és fél kilométeren gyönyörködhetünk, így jobban eloszlik majd a tömeg.

Az államtitkár végiglátogatta a belvárosi szállodákat is. Arra kérte igazgatóikat, hogy engedjék be falaik közé az időjárás viszontagságai elől menekülőket. Sajnos tavaly nem így álltak hozzá szállodásaink. Bezárták az ajtókat az átázott emberek előtt. A Dunára sem merészkedhetünk. A Dunai Vízirendészet 19 hajóval és 52 vizirendésszel ellenőrizni fogja este 7-től a hajóforgalmat. Csak a kikötött nagyhajókon lehetnek majd nézők, a kishajókról viszont kiparancsolják az embereket. Az idegenforgalomból élőknek ez persze nem tetszik, de a biztonság mindennél fontosabb. Az erre költött pénzt nem szabad sajnálni senkitől és senkinek!

Szóljon hozzá!