ZETApress

hírportál

Szaporodnak a kerékpárosok

Egyre több a kerékpáros, májusban a magyar lakosság 47%-a ült kerékpárra. Májusban a teljes 15 év feletti magyar lakosság 49%-a használt kerékpárt közlekedésre vagy túrázásra.

Ez 9%-kal magasabb arány, mint az előző negyedévben. Közlekedési eszközként a magyar lakosság 47%-a használt kerékpárt országos szinten. Ugyanez az arány Budapesten 18% volt.

A budapesti lakosságon belül a 15-29 éves korosztályban volt a legnagyobb a kerékpárral közlekedők aránya (e korosztály 26%-a használta kerékpárját közlekedésre). Tavasztól a Magyar Kerékpáros-klub negyedévente országos reprezentatív adatokat publikál a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról. Az adatfelvétel rendszeres elvégzését a TNS Hungary piackutató cég vállalta.

Friss országos adatok a kerékpárhasználatról

A kutatás második hullámának eredményei: fővárosban egyértelműen a felsőfokú végzettségűek közlekedtek kerékpárral a legnagyobb arányban, s az iskolai végzettség szintjének csökkenésével párhuzamosan csökkent a kerékpáros közlekedési kedv. A vizsgált időszakban a kerékpárt közlekedési eszközként használók 38%-a mindennap közlekedett kerékpárjával, míg a magyar lakosság 12%-a túrázott kerékpárral, Budapesten ugyanez az arány 16% volt. A szabadidős kerékpározás aránya magasabb volt a felsőfokú iskolai végzettségűek és a magas státuszúak között (egyaránt 19%).

A kutatás háttere

Az 1000 fős minta a főbb szocio-demográfiai jellemzők (nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus és régió) mentén a 15 éves vagy idősebb magyarországi állandó lakosokra reprezentatív. A felmérést a TNS Hungary végezte. Az adatfelvétel második hullámára 2010. május 15. és 27. között került sor, az eredmények a kérdezés előtti 2 hétre (azaz május elejére) vonatkoznak.

A pontos kérdés a következő volt: Az elmúlt két hétben (14 napban) hány napon használta kerékpárját közlekedési céllal és hány napon használta túrázni/kirándulni? Ha egy nap többször is használta, az is csak egy napnak számít.

Azt a válaszadót tekintették kerékpárral közlekedőnek, aki a 14 nap alatt legalább egyszer használta kerékpárját közlekedési céllal, és értelemszerűen azt túrázónak/kirándulónak, aki ez utóbbi céllal szintén legalább egyszer használta kerékpárját a kérdéses időszakban. A kutatás részletes eredményei letölthetők a klub honlapjáról.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kerékpárok a Múzeumkertben | ZETApress

Szóljon hozzá!