ZETApress

hírportál

WWF az árvízkárosultakért

Természetvédők félmillió forinttal támogatták árvízkárosultakat. A WWF Magyarország támogatói körében néhány nap alatt több mint félmillió forintot gyűjtött az árvízkárosultaknak. Az összegből a szervezet a legszükségesebb használati tárgyakat vette meg, és vitte le egy borsodi településre. Az adományok továbbra is érkeznek.

A Tisza áradása során kialakult károk miatt a WWF Magyarország június elején segítő-akciót indított, melynek során egy 3000 forintos támogatásért cserébe a WWF meleg takarót juttatott el egy borsodi településre, Szendrőre, amit saját forrásból egy pár gumicsizmával is kiegészített. Az akció annyira jól sikerült, hogy néhány nap alatt 680 ezer forint folyt be adományként.

A támogatások célba juttatásáról a szervezet gondoskodott. A takarók és csizmák mellé 450 liter festéket, diszperzitet és festéshez szükséges eszközöket is át tudtunk adni a rászorulóknak. Szendrőn az ár 210 házat károsított meg, ebből 8 már összedőlt és további 12 épület vált életveszélyessé. A hatalmas ár nemcsak lakóházakat, de a város hídját is elsodorta. A falu főterén most egy hatalmas lyuk tátong, a hidat csak anyagi támogatással tudják helyreállítani.

Az adományok továbbra is folyamatosan érkeznek, amelyből a WWF Magyarország további építőanyagot vásárol a rászorulóknak. A WWF az árvízkatasztrófa kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő földhasználat, és a vizeinkkel való rossz gazdálkodás miatt alakulhatott ki ilyen súlyos helyzet.

A szervezet azt javasolja, hogy adjunk több teret a folyóvizeinknek, tartsuk vissza, őrizzük meg a leeső csapadékvizet és a folyóinkon hozzánk érkező vizet, és gazdálkodjunk vele úgy, hogy a természetnek és az embereknek is jó legyen. Az ártéri legeltetés, az ártéri gyümölcsösök és az extenzív halastavak nemcsak gazdasági, de természetvédelmi szempontból is ideális megoldást kínálnak.

Szóljon hozzá!