ZETApress

hírportál

Dicsőséges hadtörténelem

Növendékek, hadapródok, hallgatók 1868-2004 címmel jelent meg tanulmánykötet a HM HIM gondozásában, melyet ma délelőtt mutatott be Dr. Holló József ny. altábornagy, főigazgató. A mű aktualitásáról a kötet szerkesztője, Vass Jenő ny. ezredes beszélt.

A könyvbemutatót Cseresznyés Géza ny. ezredes visszaemlékezése tette teljessé. Százhatvan esztendő. Több mint másfél évszázad, tizenhat évtized, nyolc-kilenc generáció, több milliónyi katonasors, hősök, mártírok és áldozatok, hadi sikerek és kudarcok, forradalmak és ellenforradalmak, megszűnések és újraszervezések, számtalan alakulat, alegység, megannyi harci-technikai eszköz, fegyverzet, megszámlálhatatlan pénz és anyagiak, ellátás, támogatás, szövetségesi kötelezettségek? és még sorolhatnánk. Mindez a Magyar Honvédség és jogelőd szervezeteinek dicsőséges története ? dióhéjban, villanásokban, emlékekben.

Kivételes, izgalmas és rendhagyó ez a hiánypótló kiadvány. Kivételes, mert ilyen összefoglaló munka eddig még nem jelent meg a középfokú magyar katonai tanintézetekről. Izgalmas, mert 1868 és 2004 közötti évtizedek ugyancsak bővelkedtek a ma már történelemnek számító eseményekben s e kötetből megismerhetjük az oktatás?képzés?felkészítés folyamatát, a magyar haderő működésének különböző időszakaiban.

Rendhagyó, mert hazánk és népünk életében sorsfordító 1945. esztendejét követő több mint hat évtizedben működött középfokú katonai tanintézetekről összefoglaló tanulmány ebben a kötetben jelenik meg elsőként, egykori és mai kollégáim, munkatársaim barátaim jóvoltából? ? olvasható Dr. Holló József ny. altábornagy, a HM HIM főigazgatójának előszavában.

Szóljon hozzá!