ZETApress

hírportál

Rendeződik a protestáns ingatlanok sorsa

A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház újabb 62 ingatlanjának sorsát rendezi az a hétszázmillió forint, amelynek felhasználásról döntött a kormány, adta hírül a szóvivő. Az idén 8,8 milliárd forintot biztosít a költségvetés egyházi ingatlanrendezésre. Ebből a forrásból egymilliárd forint jut a Református Egyház és az Evangélikus Egyház államosított ingatlanjainak rendezésére. A kormány mostani döntése hétszázmillió forint felhasználásáról rendelkezik, amely részben az egyházak pénzbeli kárpótlására, részben a korábbi egyházi ingatlanok visszaszerzésére használható.

A pénzből a református egyház ingatlanrendezésére 364 millió forint, evangélikus egyházéra pedig 336 millió forint jut. A református egyház 31, az evangélikus egyház 17 ingatlan után kap pénzbeli kárpótlást, 13 ingatlan a református egyház, kettő pedig az evangélikus egyház tulajdonába kerül vissza. A református egyház esetében volt példa a vegyes rendezésre is: ha egy helyrajzi számon két épület volt, az egyik pénzbeli kártalanítását, a másik természetbeli visszajuttatását kérték.

A fennmaradó háromszázmillió forintra szeptemberben nyújthatja be igényét a két protestáns egyház. A jelenlegi ? 62 ingatlant érintő döntéssel ? a 2011-ig még rendezendő ingatlanok száma kétszáz alá csökkent. Az egyházi ingatlanok rendezéséről 1991-ben született törvény, amely többszöri módosítás után végül húszéves időtartamot határozott meg a kérdés megoldására, azaz 2011-re az összes átadásra javasolt ingatlan helyzetét rendezni fogja a kormány.

A törvény hatálybalépése óta eddig ? a mostani döntéssel együtt ? 2500 ingatlan rendezéséről született döntés, összesen több mint 99 milliárd forint értékben. A 2007-es költségvetés által biztosított mintegy 8,8 milliárd forint fennmaradó része a kormány korábbi kötelezettségvállalásainak fedezésére szolgál, melyekről korábbi határozatokban döntött.

Az egyházi ingatlanrendezés 12 egyházat érintett: a Magyar Katolikus Egyházat, a Magyarországi Református Egyházat, a Magyarországi Evangélikus Egyházat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, a Budai Görögkeleti Szerb Egyházat, a Magyarországi Román Ortodox Egyházat, a Magyar Ortodox Egyházat, a Magyarországi Metodista Egyházat, a Hetednapi Adventista Egyházat, a Magyarországi Unitárius Egyházat, az Üdvhadsereg Szabadegyházat és a Magyarországi Baptista Egyházat.

Szóljon hozzá!