ZETApress

hírportál

Védekeznek Gemencen

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. a folyamatosan áradó Duna miatt megkezdte óvintézkedéseit a vadállomány, a faállomány és a Gemenci Erdei Vasút védelmében ? tudtuk meg Baricz Árpádtól.

Az erdőgazdaság szakemberei már több napja folyamatosan takarmánnyal töltik fel a vadmentő dombokat, szombaton leállítják a kisvasút forgalmát, biztonságba helyezik a kitermelt faanyagot, valamint figyelemmel kísérik a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejének megvédése érdekében.

A Gemenc Zrt. szakemberei már folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőterületen található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal, hogy az áradás elöl menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára a védett helyeken megfelelő mennyiségű eledel biztosítsa a túlélést. A következő napokban az állatok által elfogyasztott takarmányt folyamatosan pótolják.

Az erdőgazdaság területén tervszerűen folyik a kitermelt faanyag mentése az ártéri területekről. Mindemellett az időhiány miatt el nem szállítható faanyagot koszorúzás és lekötés segítségével helyezik védelem alá.

A Duna várható magas vízállása miatt szombaton az erdőgazdaság leállítja a Gemenci Erdei Vasút közlekedését, hiszen a pálya jelentős része víz alá fog kerülni. A Gemenc Zrt. szakemberei folyamatos megfigyelés alatt tartják a területet és amennyiben szükséges nagyobb erőt is tudnak mozgósítani az árhullám károkozásának elhárítása céljából.

Az erdőgazdaság felhívja mindenki figyelmét ? miközben megköszöni az aggódó érdeklődést ?, hogy az árvízzel borított területek környékén és a körtöltéseken ne érdeklődjenek személyesen, mert a vadállománynak nyugalomra van szüksége. El kell kerülni, hogy a jelenlévő emberek miatt az állatok ne merjenek felkapaszkodni a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra!

Szóljon hozzá!