ZETApress

hírportál

2050-ben a Wekerlén

Tegnap átadták a Jövő Nemzedék Ombudsman Jövő Polgárai-díját Wekerlének, mint Magyarország első átalakuló városának, szociális és környezetvédelmi eredményeik elismeréseként.

Budapest ezen városrésze nagy utat tett meg az elmúlt kemény munkával töltött évtizedekben, hogy csökkentse a helyi és globális környezeti lábnyomát miközben fejleszteni tudta a lakosok életminőségét és erősítette a helyi gazdaságot is. Ebben az évben egy újabb mérföldkövet láthattunk munkájukban, amikor megnyitották a közösség tulajdonában álló, nulla kibocsájtású geothermikus erőművüket a városrész szélén.

Ez az elhagyott terület, amely valamikor az Europarknak, az egyik elavult plázának adott helyet, amelyet mint a legtöbb hasonló létesítményt 2015-ben bezártak a nemzetközi gazdaság összeomlása és a fuvarköltségek jelentős emelkedése miatt 2015-ben. Az erőmű felhozza a föld mélyén rejlő meleget és mintegy 15 ezer ember számára biztosítja majd a fűtést és a hűtést, miközben nulla CO2 kibocsájtásával, a környezetre káros hatást nem gyakorol.

Az Ombudsman méltatta Wekerle kiemelkedő eredményeit a helyi élelmiszer-ellátás újraélesztésében is. A 20-as évek elejétől egy ?helyi élelmiszerellátási projektet? építettek nagy tudatossággal, annak érdekében, hogy átszervezzék a lakosok élelmiszerellátását, így Wekerle lakói sokkal kevésbé szenvedték meg a 2030-as évek élelmiszer hiányát, mint az ország más területei.

Ugyanakkor a projekt jelentős lökést adott, az azóta országszerte elterjedt ?helyi élelmiszer? mozgalomnak. Oktatási és szociális munkásokat azóta is rendszeresen látnak vendégül a híres Gyermekház tan konyha-kertjükben, ahol a helyi iskolákhoz és óvodákhoz hasonlóan, a fiatalok megismerkedhetnek a már elfeledettnek vélt ?konyhakerti gazdálkodás? csínját-bínját.

A jelenlegi helyi piaci, éttermi és élelmiszerbolti kínálat ebből a forradalmi kísérletből fejlődött mai színvonalára és ma már helyi lakosok étrendjének jelentős részét biztosítja, miközben bio-jellege miatt jelentősen hozzájárult az élelmiszerekkel kapcsolatos rákos megbetegedések előfordulásának csökkenéséhez, amely a 30-as években országosan majdnem katasztrofális szintet ért el.

Az Ombudsman ugyanakkor figyelmeztetett: jóllehet Wekerle már megtette a magáét az ökológiai lábnyomunk csökkentésében, de világszerte még nagyon sok a tennivaló hogy az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtását csökkentsük. Az átlagos évi középhőmérséklet ma mintegy 2 fokkal magasabb, mint amennyi a XXI. század elején volt. A szélsőséges, ma már nem ritkán előforduló 40-42 fokos nyári hőmérsékleti határértékek Wekerlét sem kímélik Ez az időjárás gyilkos hatással van a fákra is, amelyekről Wekerle egykor oly közismert volt: úgy tűnik nem tudtak alkalmazkodni a fullasztó és monszun jellegű időjáráshoz és a faállomány közel fele kipusztult.

Wekerle sok mindenre büszke lehet, de soha nem lehet elégedett: most, hogy a föld éghajlata kiszámíthatatlanná vált és egyensúlyát veszítette, még fontosabb hogy az emberek összefogjanak, hogy mindenkinek jusson elég!? olvashatjuk a Védegylet egyik 2050-es kiadványában. A díjat ? amelyet újrahasznosított kerékpáralkatrészekből alkottak ? a Kós Károly téren, a WTE zero-energy irodában tették közszemlére.

Szóljon hozzá!