ZETApress

hírportál

Berci 30 éve repült

Május 26-án, szerdán volt épp? 30 éve, hogy Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov elindult a világűrbe a Szojuz?36 űrhajó fedélzetén. A ?fent? töltött nyolc nap nagy jelentőségű tudományos kísérletekkel és megfigyelésekkel telt, melyet a június 3-i sikeres leszállás zárt le.

Ennek a mindannyiunk számára is komoly jelentőséggel bíró eseménynek emlékére és megünneplésére egy országos rendezvénysorozat nyújt keretet május 26. és június 3. között ? tudta meg Rozs Borbála. A rendezvényen Alexej Leonov, Georgi Ivanov, Ivan Bella, Jelena Kondakova, Dr. Loran Acton, Valerij Nyikolajevics Kubaszov, Vlagyimir Remek és Yuri Lonchakov űrhajósok is részt vesznek.

A rendezvénysorozat főbb programjai

A számos nemzet űrhajósai és diplomáciai elitje, illetve a média részvételével induló országos körtúra Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián indult hatalmas érdeklődés mellett, majd Kecskemét, Pápa, Pécs és Nyíregyháza, valamint Farkas Bertalan szülővárosa, Gyulaháza meglátogatása után zárul, szintén Budapesten.

A nyolcnapos programterv a kecskeméti, pápai, és nyíregyházi repülőterek honvédelmi bemutatóprogramjait is tartalmazza az ezeknek otthont adó városokban történő programszerű megjelenés mellett. Országszerte tudományos és űrrepülés-témájú előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők olyan jelentős felsőoktatási intézményekkel történő együttműködés keretei között, mint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola, vagy a Pécsi Tudományegyetem.

Pécs az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat keretében látja vendégül az illusztris küldöttséget. A kétnapos pécsi tartózkodás olyan közönségprogramokat kínál, mint Farkas Bertalan személyes beszámolója a világűrben töltött napjairól és a felkészülés nehéz hónapjairól. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílik személyes találkozóra és beszélgetésre Farkas Bertalannal és külföldi űrhajósokkal is.

Június 3-a, csütörtök a sorozat záró napja, de Farkas Bertalan és űrhajóstársainak szavaival élve a rendezvény és a 30. évforduló ünnepe december 31-ig tart, így várható, hogy az idei évben még találkozhatnak hősünkkel.

A holnapi pécsi program

Nagyszabású közönségrendezvény Gyermeknap alkalmából: Európa Kultúrális Kertvárosa civilprogram keretében Farkas Bertalan beszámolója a nagyközönségnek, vetítéssel. 14:30-tól 15:30-g nemzetközi űrhajósok előadása: Az űrkutatás múltja, jelene és jövője az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban. Gyermekrajz kiállítás az Apáczai körtéren, 16 órakor a Hősök Napja keretein belül: Veterán repülősök emlékművének koszorúzása.

Hétfőn a Pécsi Tudományegyetemen a Space for Earth alapítvány bemutatkozó előadása, az évforduló méltatása, Farkas Bertalan előadása. 10-kor a nemzetközi űrhajósok előadása: Az űrkutatás múltja, jelene és jövője a PTE BTK-TTK Kari Tanácsteremben, majd 13 órától gyermekelőadás a Pécsi Református Kollégiumban.

Szóljon hozzá!