ZETApress

hírportál

Sólyom megvétózta Horn kitüntetését

Mint azt megjósoltuk, az államfő tegnap levélben tájékoztatta a kormányfőt arról, hogy Horn Gyula kitüntetésére vonatkozó előterjesztését nem írja alá, a kitüntetés adományozását megtagadja. Sólyom László döntésének indoklásában kifejti: Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével.

Az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetési előterjesztés megtagadása az Alkotmánybíróság tegnapelőtt kihirdetett határozata értelmében a köztársasági elnök joga és kötelessége. Sólyom László levelének teljes szövege a Hivatal honlapján elolvasható, tudtuk meg Wéber Ferenc sajtófőnöktől.

Mint az elnök levelében megírta, az átvilágító bizottság arra figyelmeztette a volt ügynököket, hogyha záros határidőn belül nem mondanak le választott tisztségükről, nyilvánosságra hozza egykori érintettségüket. Ezt mintegy zsarolásnak is felfoghatnánk, persze erről szó sincs. Horn Gyulával is ezt tették, őt is múltjának nyilvánosságra hozatalára figyelmeztették. Mivel róla már a választások előtt mindenki tudta, hogy pufajkás volt, nem lehetett semmi újat nyilvánosságra hozni maradása esetén. Akkor meg miért is távozott volna a ?90-es évek közepén, majd később a végén a kormányfői és képviselői székből?

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Sólyom nélkül ünnepeltek
  2. Búcsú Horn Gyulától | ZETApress

Szóljon hozzá!